Column FF Tussendoor

  Column

Het gemis van de miss

Woensdag is de dag van de waarheid. Jij hebt het dan voor het zeggen in het stemhokje. Voor wie je kiest, maakt mij niet uit, zolang je maar gaat stemmen. Want iedere stem doet ertoe.

Terwijl wij ons druk maken over de gemeenteraadsverkiezingen, hebben onze zuiderburen wel iets anders aan hun hoofd. Na Australië, Spanje en mogelijk ook Frankrijk, schaffen de Belgen een oude traditie af, de rondemiss bij wielerwedstrijden. Dus geen bloemenmeisjes meer op de Vlaamse podia.

Nadat eerder al de grid-girl bij de Formule 1 was opgedoekt, verdwijnen nu ook de mooie, hooggehakte meiden met brede Macleans smile van het wielerpodium. Folklore en traditie, roepen de Belgen, maar volgens een voormalige rondemiss is het een uiting van seksisme. En dat past niet meer in deze tijd. Diezelfde miss heeft jarenlang rond de beste wielrenners van de wereld gedarteld. Nu ze een dagje ouder wordt en niet meer als rondemiss wordt gevraagd, maakt ze er uit frustratie een punt van. En met succes, want met #metoo nog vers in het geheugen, wil niemand zijn handen hieraan branden.

Terwijl ik alle reacties op internet zat te lezen, gingen mijn gedachten terug naar mijn eigen jeugd. Nee, zelf heb ik het nooit geschopt tot rondemiss en voor een carrière als wielrenster was ik ook niet in de wieg gelegd. En dat voor iemand uit een wielrennersfamilie! Maar ik was altijd al een buitenbeentje.

Mijn neef was in de vorige eeuw wereldkampioen op de baan en daarna gerenommeerd trainer. Mijn vader was ook druk in de wielrennerij, maar dan vooral met sleutelen aan derailleurs, remblokken en toeclips. En natuurlijk mijn grote broer, die al zijn eerste wedstrijden reed, lang voordat ik geboren werd.


Wat heeft dat met die rondemiss te maken, hoor ik je denken. Eigenlijk niks, maar mijn broer was een redelijk succesvolle profwielrenner, die regelmatig op het hoogste podium eindigde. Stel je voor dat er toen geen rondemissen waren. Dan had ik nooit zo'n leuke schoonzus gehad.

Goudse Post
Meer berichten