column

Column FF Tussendoor - IJsselhof (2)

  Column

Allereerst moet ik mijn excuses maken voor mijn column van vorige week. Nee, ik neem er geen woord van terug! Maar ik dacht dat ik één van de weinigen was die over de naamsverandering van IJsselhof slapeloze nachten had. Dat deze column zoveel mensen emotioneel zou raken en vooral zoveel boosheid zou oproepen, dat heb ik echt onderschat. Lezers belden mij met hartverscheurende verhalen en hadden geen goed woord over voor de commercialisering van de uitvaartorganisatie. Maar vooral het feit dat de gemeente zonder blikken of blozen een beslissing neemt over een voor Gouwenaars zeer gevoelige kwestie, is verkeerd gevallen.

Slechts een enkel ijskonijn vond dat ik spijkers op laag water zocht en de commercialisering een normale ontwikkeling vond. Ach, het is maar een naam, hoorde ik. Maar IJsselhof is voor menig Gouwenaar veel meer dan een naam.

Als je er goed over nadenkt kan dit wel eens een eigenaardig staartje krijgen. Besef goed dat er met de toestemming voor naamswijziging wel een precedentwerking uit gaat voor de toekomst. Want hoe zouden we het vinden als de Garenspinnerij verandert in Cultuurhuis Heineken, het stadhuis de naam Tekahuis krijgt en het Joodse Poortje aan de Jeruzalemstraat het Vodafone Poortje wordt? Tis maar hoeveel geld het oplevert.

Het zou mooi zijn als er een soort naamsbescherming komt voor monumenten, zodat deze namen voor de toekomst bewaard blijven. Op een of andere manier moet je zoiets toch vast kunnen leggen, net zoals bij Rijksmonumenten.

Maar een dergelijk initiatief laat nog wel even op zich wachten, vrees ik. Voorlopig is de politiek te druk met patat bakken, zeulen langs de deuren met foldertjes en tuintegels ruilen voor groene zaadjes. En dan maar stiekem hopen dat tegen 21 maart iedereen de discussie IJsselhof is vergeten. Niet als het aan mij ligt!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten