column

FF Tussendoor extra

  Column

Sanitaire stop

Binnenkort rijden de eerste bussen met Duitse, Franse en italiaanse toeristen Gouda weer binnen. Na een paar uur in de bus ben je dan wel toe aan een sanitaire stop. Jaarlijks worden duizenden bezoekers in Gouda gastvrij ontvangen, maar het openbaar toilet op Klein Amerika is al sinds vorig jaar zomer buiten gebruik, met als gevolg dat toeristen de Chocoladefabriek insnellen voor een korte plaspauze. Zonder een Danke Schön, Merci of ook maar een muntje achter te laten, verlaten ze het gebouw weer net zo snel als ze gekomen waren. De gemeente vond dit wel makkelijk zo, maar ik kan me voorstellen dat de Chocoladefabriek het zat is om de hele dag te lopen soppen en extra schoonmaakploegen in te huren.

Nu heeft de gemeente een oplossing bedacht door een nieuw openbaar toilet te plaatsen op Klein Amerika. Aanschaf en onderhoud kost grofweg 40.000 euro per jaar. Leuk bedacht, maar dit is weer typisch een oplossing die vanachter een bureau is verzonnen. Nu zijn ze bij de Chocoladefabriek ook niet van gisteren. Ze hebben de koppen bij elkaar gestoken en zelf een plan bedacht. Een briljant idee en pittig staaltje burgerparticipatie als je het mij vraagt. Investeer die 40.000 euro jaarlijks in de Chocoladefabriek, zodat zij de sanitaire voorzieningen kunnen renoveren, uitbreiden en onderhouden. Als klap op de vuurpijl wordt een aparte ingang voor de toeristen gecreeërd. Daardoor hoeven ze niet meer met dichtgeknepen billen door de hele Chocoladefabriek te struinen.

Nu ben ik zelf al maanden bezig met dit dossier, maar formeel krijg ik nog geen antwoord van de gemeente. Omdat het nog in de onderhandelingsfase zit. Nu de politiek artikel 38 vragen heeft ingediend over de kapotte openbare toilet op Klein Amerika, is de tijd rijp voor een extra zetje. Ga eens ter plekke kijken naar de situatie. En luister dan vooral naar de mensen van de Chocoladefabriek. 

Wethouder Daphne Bergman zegt de beslissing over te laten aan haar opvolger en de raad zal er ook nog van moeten vinden. Dat betekent vertraging en voor je het weet wordt het over de verkiezingen heen getild en op de lange baan geschoven. Beste Thierry, neem van deze oma aan, dat een plan voor plaspotjes wel niet zo chique klinkt, maar je maakt je direct onsterfelijk als je dit plan durft aan te pakken. Je bent bovendien in één klap van al het gedoe van zo'n lelijk ding op Klein Amerika af. Gemeente blij, toeristen blij en Chocoladefabriek blij, dus grijp die kans. Oh ja, en wacht niet te lang, want de eerste bussen staan al bijna voor de deur. Veel succes!

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden