column

Column FF Tussendoor - Kantelen

  Column

Als eerste wens ik alle lezers het allerbeste toe voor het nieuwe jaar. 2018 wordt wat mij betreft een kanteljaar, in alle opzichten. We gaan de verkiezingen tegemoet en wie weet hoe ons politieke landschap er na 21 maart uitziet. Wordt het Goudse pluche eens flink opgeschud met frisse ideeën of laten we ons verleiden met mooie beloften, waarvan je al bij voorbaat weet dat deze geen schijn van kans hebben.

Een zorgelijke ontwikkeling is het nieuwe afvalbeleid. Ondanks alle goede bedoelingen lijkt het erop dat Cyclus nog niet helemaal goed voorbereid is op het nieuwe afvalsysteem. Anders was het de afgelopen dagen toch niet zo'n bende geweest met zwerfafval rond de afvalcontainers. Dit zegt overigens ook iets over onszelf, want mensenlief, wat kunnen wij er met z'n allen een puinzooi van maken.

In theorie ziet het afvalbeleid er goed doordacht uit, maar de praktijk is anders, zo hebben we wel gemerkt. Want zo braaf als de gemeente denkt dat de gemiddelde Gouwenaar is, zo is ie dus niet. Zodra het om geld gaat, wordt er altijd wel een creatieve manier bedacht om onder de kosten van een container of vuilniszak uit te komen. Zo niet, dan dumpen we het afval gewoon. Een paar weken geleden werd mij nog stemmingmakerij verweten, toen ik in gedachten mensen diep in de nacht met vuilniszakken door de wijk zag sjouwen op zoek naar een container waar nog wel een zakkie in past. De eerste buurman, die zogenaamd zijn 'hond' in een vuilniszak uitlaat is al gesignaleerd. Dit zorgt natuurlijk voor gedoe en irritatie bij de glurende buren.

Maar de oplossing is nabij, want je kunt een kantelslot op je container plaatsen. Ik verzin het niet, het bestaat echt en is voor vier tientjes te koop. Het kantelslot sluit je container af voor ongewenste afvaldumpers. Als de container meer dan 90 graden kantelt tijdens het legen, valt het slot vanzelf open en kan het afval er ongestoord uit. Bij het dichtvallen van het deksel zit het gelijk op slot. Ik vind het een briljante uitvinding. Tegelijkertijd denk ik, waarom is hier niet over nagedacht toen alle containers werden vervangen? Wat een gemiste kans weer!

Goudse Post
Meer berichten