column

Column FF Tussendoor - Schijn bedriegt

  Column

Het zag er zo prachtig uit, de gevels aan de Kleiweg. Iedereen was vol lof over de kwaliteit van de opknapbeurt van de voormalige Passage. Een stukje vakwerk in historische stijl. Maar schijn bedriegt, zo bleek afgelopen week. De gevels van de modezaken zijn nep en beplakt met een soort bordkarton. Knap gemaakt, je ziet niet dat het nep is. Enigszins vergelijkbaar met de schouw in de trouwzaal van ons stadhuis, waarboven het stadswapen hangt. Die schouw lijkt van marmer, maar is in werkelijkheid van hout in marmer geschilderd. Dit wetende, kijk je dus wel uit om daarin te gaan boren of timmeren.

Aan de Kleiweg had men daar blijkbaar minder moeite mee. Aan de bewuste gevels werden beugels bevestigd voor de feestelijke kerstverlichting. Nu ben ik niet technisch onderlegd, maar als je boortje als boter door een gevelplaat gaat, zet dat je toch aan het denken of niet? Natuurlijk is het de schuld van de sneeuw dat de kerstversiering samen met stukken gevelplaat naar beneden zijn gelazerd, maar dat de omgevingsdienst ODMH dan maar besluit om de kerstversiering in de hele binnenstad weg te halen, vind ik overdreven. Alsof alle gevels ineens op instorten staan.

Safety First, dat begrijp ik, maar is het ook niet een beetje eigen schuld? De ODMH heeft als controlerende instantie toch goedkeuring gegeven aan de bouwplannen? Daarin stond ook vast iets over de materialen die gebruikt zijn. In plaats van te paniekeren hadden de knappe koppen van de ODMH even een rondje door de binnenstad moeten fietsen. Dan zouden ze direct gemerkt hebben dat de meeste gevels niet zijn gemaakt van goedkoop plaatmateriaal. Die gevels hebben oorlogen meegemaakt, dus die kunnen wel tegen een stootje.

Laten we hopen dat de kerstversiering weer terugkomt in de binnenstad. Anders blijf ik toch maar mooi zitten met die lelijke gaten in mijn gevel. Toeristen zullen deze dagen wel heel vreemd opkijken door de troosteloze uitstraling van Gouda in kerstsfeer. Hopelijk maakt de ijsbaan rond het stadhuis het een beetje goed. Fijne kerstdagen!

Goudse Post
Meer berichten