column

Column FF Tussendoor - Vlag en wimpel

  Column

Iedereen in de raad lijkt een beetje in de oliebollenmodus te staan. Dat zie je wel vaker zo aan het eind van het jaar. De aandacht verslapt en er wordt vooral nagedacht over het kerstdiner en eindejaarsfeestjes. Dit jaar wordt dat nog eens versterkt doordat de meeste raadsleden al volop met hun hoofd in de verkiezingscampagne zitten.

Nu is het gebruikelijk dat er aan het eind van het jaar nog wat moties 'vreemd aan de orde van de dag' uit de hoge hoed worden getoverd. Het is tenslotte campagnetijd, iedere stem telt, dus moet je jezelf vooral laten zien.

Terwijl het veiligheids-, armoede- en zorgbeleid nog altijd hoofdbrekens kost, ging de discussie deze keer over de vraag of onze Nederlandse en Goudse vlag een plekje kunnen krijgen in de raadszaal. Het idee kwam van de SGP, die dit kunstje in Den Haag ook heeft geflikt. En met succes, want ook al is het een beetje armoedig exemplaar, onze driekleur staat toch maar mooi in de Tweede Kamer.

Voor een aantal partijen was het de ideale gelegenheid om de goedbedoelde motie eens goed belachelijk te maken. D66 gaf aan voorzichtig te moeten zijn met het uitdragen van symbolen, zoals ons rood-wit-blauw, omdat dit nationalisme oproept. (Zeker nooit bij een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal geweest). GoPo reageerde enigszins verveeld en wat hen betreft mag de hele raadszaal worden volgestouwd met vlaggen en wapenschilden. Uiteindelijk stemde een kleine meerderheid voor de motie van de SGP.

Daarmee had D66 vooraf duidelijk rekening gehouden, want een tegenmotie lag al klaar en dat was een extra plek voor een wisselende themavlag, te beginnen met de regenboogvlag voor Gouda Roze Jaar 2018. Ook deze motie werd nipt aangenomen.

Persoonlijk heb ik helemaal niets tegen een themavlag, zoals de regenboogvlag, maar de triomfantelijkheid waarmee deze overwinning werd gevierd, hoort eerder thuis in een kleuterklas dan in een raadszaal.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden