column

FF Tussendoor - Zakelijk bekeken

  Column

Door Marianka Peters

Sinds september vorig jaar hebben we een zakencoalitie. Ik had toen geen idee wat dat inhield en zelfs Google kon me niet verder helpen. Inmiddels weet ik wel beter, want deze zakencoalitie kun je wel heel letterlijk nemen. Gouda Onderneemt zit nog net niet op schoot, maar aan alles is te merken dat bedrijven een streepje voor hebben. Kijk eens naar het plan van een containeroverslag op het Sluiseiland. Het college ging hierin mee, maar had niet op zoveel weerstand uit de buurt gerekend. En lastige burgers kunnen de boel jarenlang traineren, dus voor de lieve vrede komt er eerst een onderzoekje naar nut en noodzaak van deze parkeerplaats voor containers. Maar pas op, het is nog niet van de baan.

Dan Supinfo, het prestigeproject dat het zo goed doet op de cv van onze wethouder financiën. Natuurlijk is het prachtig als we in Gouda een universiteit voor ICT-ers krijgen, maar hoe ver moet je gaan. Heel ver, zo blijkt. Er staat nog niets op papier, Supinfo zegt te overwegen zich in Gouda te willen vestigen. Onze gemeente gaat altijd voor zekerheid, maar neemt nu genoegen met een 'overweging' en denkt de universiteit al in de pocket te hebben. Als ik alles zou geloven wat mij allemaal beloofd is, zou ik nu schat-hemeltje-rijk zijn. Maar dat terzijde. De wethouder trekt genereus de portemonnee, die doorgaans gesloten blijft. Er wordt zo'n 50.000 euro vrijgemaakt voor de inhuur van een projectleider en acquisitie-manager om de komst van de campus mogelijk te maken. Ik hoop dat dit geld het allemaal waard is en dat Supinfo ook écht naar onze kaasstad komt.

Een ander 'dingetje' is het Gilde van Ere-Waegemeesters, dat een paar jaar geleden een beetje was ingekakt. Na Jan Franssen in 2007 waren er geen nieuwe Ere-Waegemeesters meer tot het illustere Gilde met personen van aanzien toegetreden, dus werd deze traditie uit de mottenballen gehaald en opgepoetst. Er ging een frisse wind door de selectieprocedure en zo mochten onze Tania Kross, Eefje de Visser en Hind het fel begeerde schortje aantrekken nadat zij tegenover de kaasmeesters de proeve van bekwaamheid hadden afgelegd. Heerlijk, een échte Goudse traditie bij de start van het kaasseizoen was weer terug! Maar niet voor lang, want afgelopen weekend is de directeur van Centric achter gesloten deuren en zonder officiële kaasmeesters beëdigd als Ere-Waegemeester. Onze burgemeester deed het helemaal zelf. Ik gun het de beste man, maar waarom niet wachten tot opening kaasseizoen? De achterliggende gedachte is zo glashelder en ik snap het ook wel. Centric is een grote werkgever en straks goed voor een aantal stageplekken voor Supinfo. En dan flitst plots de vergunningsaanvraag voor de moskee aan de Antwerpseweg, waartegen Centric bezwaar maakt, door mijn hoofd. Nee, Peters, hoor ik je denken, dat is een slechte gedachte!

Voor ik het verwijt krijg, nee, ik ben niet zuur of negatief en ik begrijp heel goed dat het bedrijfsleven de motor van onze economie is. Maar moet daar alles voor wijken? Er is meer nodig voor een bloeiende en leefbare stad, en dat zijn de Gouwenaars zelf. Samen maken we immers ons mooie Gouda! Negeer de 'gewone' Gouwenaars dus niet en besef goed dat zij het laatste woord hebben op 21 maart.

Goudse Post
Meer berichten

Wat vindt u?

Wie is het meest geschikt om Nachtburgemeester van Gouda te worden?Reageren!