Foto: Remco Gielen

FF TUSSENDOOR - OOIEVAAR

  •   keer gelezen   Column

Tijdens de boekpresentatie van de Goudse geschiedenis pleitte HenkJan Sprokholt voor de terugkeer van de ooievaar in Gouda. Daarop deed onze burgervader er nog een schepje bovenop door de ooievaar, die zijn nest heeft op het dak van het stadhuis van Oudewater, te benoemen.


Nu weet ik dat de ooievaar een welkome gast is in Huize Verhoeve, maar dat had hij nou net niet moeten zeggen, want ik probeer al tijden deze ooievaar uit mijn collectief geheugen te wissen. Ik weet niet hoe oud ooievaars kunnen worden - ik heb horen vertellen wel 50 jaar - dus grote kans dat het nog steeds dezelfde langpoot is, die jaarlijks naar de heksenstad terugkeert en die mij ooit tot wanhoop heeft gedreven.

Wat is er gebeurd, hoor ik je zeggen. Het zal zo’n jaar of 15 geleden zijn geweest, dat het nest op het stadhuis van Oudewater werd vernieuwd. De pers was opgetrommeld om de terugkeer van de ooievaar te fotograferen. Het was een hele gure ochtend, maar de ooievaar was in geen velden of wegen te bekennen. Na een paar uur klappertanden, verscheen de ooievaar plotseling uit het niets op de nabij gelegen toren van de Sint Franciscuskerk. Al klepperend leek hij het liedje uit de Rolo-reclame te zingen.

Lang verhaal kort, hij heeft het tot begin van de avond volgehouden om op de kerktoren te blijven zitten. Zeven uur in de kou wachten en zonder foto thuiskomen. En dus ook geen foto in de ochtendkrant, Geloof mij nou, dat doet wat met je. Dus ja, ik heb nog  wel een appeltje met deze langpoot  te schillen.

Marianka Peters

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier