Foto: Remco Gielen

FF Tussendoor - AZC

  •   keer gelezen   Column

Dat was even schrikken vanmorgen. Komt onze Milo ineens paginagroot in beeld. Onze oud-burgemeester, inmiddels bestuursvoorzitter van het COA, heeft zijn oog laten vallen op het reusachtige Goudse  Poortgebouw. Om daar een grootschalige asielzoekerscentrum voor de komende 30 jaar in te huisvesten. Om hoeveel asielzoekers het gaat, wil hij niet zeggen.


En dat vind ik nu weer zo flauw en het roept nare herinneringen op. We hebben dat bij de PWA kazerne ook meegemaakt. Geheimzinnig doen over aantallen, dat belooft doorgaans niet veel goeds. Noem gewoon man en paard. Dan wordt het duidelijk.

En je maakt mij niet wijs dat je niet allang een berekening hebt gemaakt op basis van het aantal personen en de beschikbare ruimte. Zijn het er 500, 750 of misschien 1000?

Die mensen moeten ergens wonen, dat is hier de discussie niet, maar door zo geheimzinnig te doen over aantallen, draagt bij voorbaat al niet bij tot het creeëren van draagvlak. Heeft men dan niets geleerd van de vorige keer?

Marianka PetersReuzenzalm op de Markt 

gouda • Op 8 oktober, in de week van Dierendag, is er een metershoge zalm te bewonderen op de Markt in Gouda. Met de opblaasbare reuzenzalm, genaamd Blue, vraagt dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) aandacht voor het welzijn van vissen. Voorbijgangers kunnen van alles ontdekken over het leven en de intelligentie van deze dieren. Campagneleider Annemarie Brijder: “Vaak denken mensen dat vissen niet zo interessant zijn of dat ze weinig voelen. Maar niets is minder waar! Vissen zijn prachtige, intelligente dieren met gevoel en emoties. Ze kunnen samenwerken, zijn creatief en hebben uitgebreide sociale banden.”Ook kunnen Gouwenaren op de Markt hun handtekening zetten voor beter vissenwelzijn. Brijder: “Net als andere dieren kunnen vissen pijn lijden. Helaas is er veel vissenleed, onder andere bij de vangst, de doding en in viskwekerijen. In tegenstelling tot andere dieren zijn er voor vissen bijna geen regels om hun welzijn te beschermen. Om daar verandering in te brengen, voeren wij campagne. We nodigen iedereen uit naar Blue te komen en mee te doen voor beter vissenwelzijn.” Het bezoek aan Gouda maakt deel uit van een toer langs verschillende steden in Nederland in de week van Dierendag. Voor meer informatie, kijk op oogvoorvis.nl.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten