column

Column FF Tussendoor - Schijnveiligheid

  Column

Door Marianka Peters

De politie waarschuwde nog zo om niet te vroeg te juichen toen er een paar weken nauwelijks werd ingebroken. Het zou immers zomaar kunnen zijn dat er een aantal van die criminelen voor langere tijd achter slot en grendel zit. Maar onze burgervader was ervan overtuigd dat zijn beleid eindelijk zijn vruchten ging afwerpen en dat succes werd breed gecommuniceerd. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zien we het aantal woninginbraken weer stijgen.

Het lijkt ons maar niet te lukken om woninginbraken terug te dringen. Er wordt extra surveillance ingehuurd, van bewoners wordt verwacht dat ze alert zijn en verdachte situaties melden, maar daarmee ben je er nog niet. Het is slechts schijnveiligheid. Dus wordt het zoveelste plan opgetuigd, waarvan ik denk, dat heb ik 25 jaar geleden ook al gezien. De inbrekers van toen hebben de koevoet al lang overgedragen aan de jonge generatie, die alle tips en trics kennen om uit handen te blijven van oom agent. Van de 639 zaken komen er slechts 7 voor de rechter omdat bewijs ontbreekt. Ik vind dat werkelijk schokkend! Dus dat er iets moet gebeuren, is wel duidelijk. Nu hebben we de afgelopen jaren talloze eieren van Columbus voorbij zien komen, van thee drinken achter de voordeur tot hinderlijk volgen van die ettertjes. Het heeft allemaal niet geholpen en ondertussen wordt het in het Veiligheidshuis ook opvallend stiller.

Het zal wel een naïeve gedachte zijn en geheel in strijd met de privacy, maar je kunt toch makkelijk bedenken uit welke hoek de rottigheid komt? Als Jaapie, Keesie, Achmed en Mohammed uit de Top 60 lijst voor langere tijd achter de tralies zitten, is er rust in de tent. Dan kun je die klojo's toch in de gaten houden, zodra ze ook maar één voet buiten de celdeur zetten? Inbrekers die de privacy van andere mensen schenden, hebben wat mij betreft hun eigen privacy verspeeld. Maar misschien wel belangrijker, haal de bezem eens door de Top 60 lijst. Ik weet dat daar gasten op staan, die Gouda al lang en breed hebben verlaten, keurige burgers zijn geworden of elders hun rijkdom aan het vergaren zijn. Een mooie klus voor het Veiligheidshuis om op te pakken, zodra ze daar weer wakker zijn.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden