Column FF Tussendoor

  Column

Van stoelzitter tot Halma 

'Maastrichtse stoepzitter vrijuit' kopten de landelijke kranten deze week. De vrijspraak van de bejaarde antiquair was zelfs bij EenVandaag een luchtige afwisseling op al het formatienieuws. De oude baas was voor de tweede keer betrapt omdat hij op een stoeltje voor zijn winkeltje zat. En dat mag niet volgens de APV. De voorwaardelijke boete die de beste man kreeg, was inzet voor de gang naar de rechter. De zaak was eigenlijk te pietlluttig, dus stelde het openbaar ministerie de zitting steeds uit. De rechter vond het hele gedoe uiteindelijk de sop de kool niet waard, dus volgde vrijspraak.

Sinds een paar maanden heb ik ook een stoepzitter als overbuurman. Een aardige kapper van Marokkaanse afkomst, die 's morgens als eerste zijn stoeltje buiten zet. Terwijl hij op zijn stoeltje op zijn klanten wacht, begroet hij alle voorbijgangers vriendelijk. Vaak komen er ook wat vrienden voorbij voor een praatje. Nou ja, praatje? Met wilde handbewegingen proberen zij elkaar ergens van te overtuigen en als de Turkse kapper van twee deuren verder zich erin mengt, reikt het geluidsniveau ver boven het toegestane decibelgehalte, waardoor ze zonder enige moeite tot in Instanboel en Tanger te horen zijn.

Af en toe wordt het ook mij te gek, dan kan ik niet eens telefoneren, maar sinds ik de buurtjes erop heb aangesproken gaat het met vlagen goed.

Feitelijk overtreden mijn buurtjes met stoelzitten op gemeentegrond en geluidsoverlast dus stelselmatig de regels in de APV. Maar mij hoor je niet, wij lossen dit onderling wel op.

Ik hoop ook dat het goed afloopt voor de spelletjeswinkel in de Groenendaal, die geen spelletjesavond mag organiseren. Alsof een potje Ganzenbord gelijk staat met een stevige pokeravond. In vergelijking met de overlast van de coffeeshop in de Wilhelminastraat of de rondrazende bezorgscooters, is een spelletje Halma met ranja, blokjes kaas en knakworstjes zo onschuldig als wat. Tuurlijk moet de eigenaar wel aan de vergunningseisen voldoen, maar dat de gemeente vreest dat de buurtjes overlast krijgen van de spelletjesfanaten, kan ik me niet voorstellen.

Goudse Post
Meer berichten