Beschouwing - FF Tussendoor

  Column

Wie verdeeldheid zaait.....

Terwijl het college haast maakt om nog even wat succesjes binnen te halen voor de verkiezingen, belandt het dossier voor de moskee aan de Antwerpseweg telkens onderop de stapel. De buren zouden niet blij zijn met een moskee in hun straat. Maar is dit wel zo? Want ondertussen wordt wel een wijziging bestemmingsplan opgetuigd voor een grootschalige El Wahda 2.0 in de Spoorzone, pal om de hoek. De initiatiefnemer hiervan heeft met een paar kornuiten een knap staaltje lobbywerk verricht en de gemeente voor zich weten te winnen. Maar als je je een beetje verdiept in de moslimgemeenschap, merk je dat de overgrote meerderheid absoluut niet zit te springen om weer met dezelfde initiatiefnemer in zee te gaan.

Hoe was het ook alweer? 'Wie verdeeldheid zaait, zal verdeeldheid oogsten.' Even alles op een rijtje. Er is een geschil tussen de islamitische gemeenschap en de overblijfselen van het inmiddels opgeheven El Wahda. De ingezamelde 2,4 miljoen is deels afkomstig van gedoneerde bruidsschatten en goud, waarvan een deel schijnt te zijn verdampt. Niemand weet waar het is gebleven en dat zorgt voor onrust. Tegelijkertijd wordt een fors vermogen ingezet om de grond aan de Spoorzone te kopen voor een nieuw Centrum voor Moslims Gouda.

In het hele conflict duikt steeds dezelfde naam op, die van de Al Qalam-directeur Boukayouh, die op verzoek van de drie Goudse moskeeën als woordvoerder voor El Wahda in de PWA kazerne optrad. Maar al snel had hij zichzelf een beslissende adviesrol toegeëigend. Daarvan zou iedereen al bij voorbaat in de gordijnen vliegen. Mijn collega-columnist noemde hem Pinokkio. Zover wil ik niet gaan, maar dat hij zo'n beetje de rol van Don Corleone vervult, is wel duidelijk. Hij wist raadsleden te paaien om El Wahda even door de raad te 'jassen' en de loyaliteit van enkele bestuursleden van El Wahda werd min of meer gekocht door mooie klussen voor zijn school in het vooruitzicht te stellen. Nu heeft hij een leidende rol in de Spoorzone.

En dan komt het nieuws dat Khalid T. vast zit voor ontucht met een minderjarige. T. had zijn directeursfunctie te danken aan, daar is ie weer, Boukayouh, zonder hiervoor over de nodige papieren te beschikken. Maar hij was raadslid en dat kwam goed van pas. Dit was de spreekwoordelijke druppel die het stilzwijgen binnen de moslimgemeenschap doorbrak. Deuren die altijd gesloten bleven, zwaaien nu open. Beschuldigingen vliegen inmiddels over en weer over tafel. De ene rechtszaak is nog niet afgerond of de volgende wordt alweer voorbereid.

Ik heb mijn huiswerk gedaan. Het is nu aan het college om de ogen te openen en niet alleen te luisteren naar diegenen met de grootste mond. Want alleen het college kan een einde aan dit conflict maken. Hoe dan? Heel simpel. Wees transparant over de bedoelingen aan de Spoorzone en misschien wel belangrijker, toon daadkracht en neem een beslissing over de Antwerpseweg. En wat het besluit ook is, er moet nu duidelijkheid komen. In het belang van ons allemaal.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties