column

FF Tussendoor - Kleurloze muisjes

  Column

Genderneutraal is wat mij betreft hét woord van 2017. En zoals iedere hype die door je strot wordt geduwd, gaat dit woord mij nu al tegenstaan. Neutraal is in mijn ogen een nietszeggend woord, terwijl diversiteit wel de lading dekt. Ik heb helemaal niets tegen LHBT'ers, ze zijn me allemaal even lief en daar gaat het nu ook niet om.

Wat kan mij het schelen of de treinconducteur de woorden 'dames en heren' niet meer uit zijn mond kan krijgen of dat de toiletten in openbare ruimtes genderneutraal moeten worden ingericht. Dat de Hema afscheid neemt van de jongens- en meisjesafdeling zal me ook een zorg zijn. De Jip en Janneke's zullen vast worden overgetekend in nietszeggende typetjes. Wat boeit dat! Maar wat je ook wilt veranderen aan onze huidige samenleving, blijf in vredesnaam van onze blauwe en rose muisjes af. Na Zwarte Piet vrees ik dat weer een puur Hollandse traditie over de schutting wordt gegooid, beschuit met muisjes om de geboorte van een nieuwe wereldburger te vieren. Aan zo'n kleine spruit is nog helemaal niet te zien hoe hij of zij zich later gaat ontwikkelen. Moeten we dan maar overstappen op beschuit met witte muisjes en zo'n schattig babytje voortaan als 'het' gaan aanspreken? Kiezen we voortaan alleen maar neutrale namen zoals Jacky, Rene of Nicky?
Echt, er circuleert al een lijst met meer dan 300 neutrale namen. We slaan onderhand weer door, heb ik het gevoel.

Het is mij om het even op welke wijze mijn kleinkinderen zich gaan ontwikkelen. Zolang ze normen en waarden respecteren en hun hart op de goede plek hebben. Het gaat er tenslotte niet om wat je bent, maar wie je bent. Wil zij op rugby en hij juist op ballet. Prima toch, als ze daar gelukkig van worden. Ik zal daar geen slapeloze nachten van hebben.

Ik gun iedereen zijn eigen overtuiging, maar neem het mij dan ook niet kwalijk dat ik toch dat leuke roze jurkje voor mijn kleine meid koop en die stoere blauwe jeans voor mijn ondeugende banjer.

Goudse Post
Meer berichten