Column FF Tussendoor - Dames welkom

  Column

Ik kan er niets aan doen en misschien ben ik mijn roeping als boerin wel misgelopen, maar ik heb een zwak voor koeien. Vraag me niet wat het is, maar ik vind het prachtige dieren. Nieuwsgierig en intelligent, kortom ik kan uren naar deze dames kijken. En zij naar mij, maar dat zal wel een andere oorzaak hebben.

Zo ook zaterdag tijdens de NK Veekeuring op de Markt en Achter de Waag. De dames liepen keurig in de ring hun rondjes, terwijl ze uitvoerig werden bekeken door de jonge juryleden. Voor de dames toch een ietwat gênante ervaring dat jongelui zo onder je kont naar je uiers staan te kijken. Eén van de deelneemsters had duidelijk genoeg van het gekoekeloer en drong haar begeleidster steevast de hekken in. Heel knap wist zij het lompe gevaarte toch in toom te houden. Maar wat zal ze blauwe plekken hebben opgelopen.

Hoewel er zaterdag slechts zo'n 20 koeien te gast waren, kwamen de nostalgische beelden van de GoVeKa toch weer bij mij naar boven. Hoe vaak heb ik niet om zes uur 's morgens met mijn kroost staan kijken Achter de Waag, hoe de koeien werden schoongemaakt en opgepoetst. En als de kids naar school waren de hele dag blijven rondhangen op de Markt. De ziekten mond-en-klauwzeer en gekke-koeienziekte maakten definitief een einde aan deze jaarlijkse traditie.

Ik schop vast weer tegen de schenen van dierenactivisten, maar wat mij betreft komen de koeien terug op te Markt. Nee, ik maak me geen illusies, de mooie tijden van de GoVeKa komen niet meer terug. Maar een paar koeien tijdens de Goudse kaasmarkten moet toch kunnen. De dames die afgelopen jaar te gast waren, hebben de dag van hun leven gehad en zijn wereldberoemd geworden. Hun foto's en filmpjes gingen de hele wereld over. Dierenleed, aan m'n hoela. Lekker luieren in de schaduw, natje en droogje bij de hand. Als dat geen verwennerij is.

Dus meiden, wat mij betreft zijn jullie welkom tijdens de wekelijkse kaasmarkten en als jullie er toch zijn, laat jullie effe horen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden