FF Tussendoor - Stoeptegel


column

FF Tussendoor - Stoeptegel

  Column

Komende donderdag viert de Jan van Beaumontstraat een feestje. Bijna twee jaar vechten tegen de ambtelijke regeldrift is voorbij. Inzet was de erfgrenscorrectie die de gemeente na 50 jaar wilde doorvoeren. Bewoners werden min of meer beticht van 'landje pik' en moesten een stukkie tuin van een stoeptegel breed afstaan. Zo niet, dan kregen ze een rechtszaak en fikse boete aan hun broek. Een paar actieve bewoners was niet echt onder de indruk van de gemeentelijke dreiging en vocht de erfgrenscorrectie aan. Uiteindelijk liet de gemeente het erbij zitten en biedt zelfs nu het feestje aan.

Nog niet zo lang geleden werd de bloemenkraam van Bertha Verbeek ook al inzet van een, in mijn ogen, overmatige regeldrift. Haar bloemenstalletje bij de Praxis stond een stoeptegel op gemeentegrond en dat mocht niet. Dus weg bloemenstal, weg eigen bedrijf. Nu is loempiaverkoper Kim aan de beurt. Omdat de Goudse en de gemeente nog steeds ruziën over de winkelplint, wordt hij de dupe. Zijn loempiakar zou te dicht op het blindenpad staan. En weer gaat het om stoeptegelbreedte. Goed natuurlijk dat er rekening wordt gehouden met onze slechtziende medemens en goed dat er gehandhaafd wordt. Maar ga dan ook eens kijken bij het station en op andere plekken in de binnenstad, waar het blindenpad veranderd is in een hindernisbaan. Iedere slechtziende breekt bijna zijn nek over de fietsen, die kris-kras op het blindenpad worden geparkeerd. Waar blijft de handhaving nu?

Over blindenpad gesproken, daar schiet me een leuke anekdote te binnen. Gouda is ooit te kakken gezet in een satirisch tv-programma. Aanleiding was het blindenpad dat was aangelegd en waarop de gemeente zo trots was. Die trots veranderde al snel in schaamte, toen bleek dat de geribbelde tegels vanaf de Kleiwegbrug richting het water waren aangelegd. Ook stond op verschillende plekken straatmeubilair midden op het blindenpad. Ik snap dat er regelgeving nodig is om wildgroei van vis- en frietkramen te voorkomen, maar gun mensen ook dat ze hun eigen kost kunnen verdienen. Hou niet tegen beter weten in vast aan strenge regels, maar kies voor de menselijke maat. De kracht van de samenleving is toch het credo?

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden