column

FF Tussendoor - Gouda slaapstad?

  Column

'Gouda is een slaapstad, er gebeurt helemaal niks' hoor ik Gouwenaars vaak mopperen. Nu is mopperen op onze stad mij ook niet vreemd, maar dat er helemaal niets gebeurt is natuurlijk niet waar. Neem nu de Houtmansconcerten in het park op zondagmiddag. Je hoeft niet alle optredende artiesten leuk te vinden, voor een bak herrie ga je maar naar Lowlands. Maar gewoon gezellig een drankje drinken en een kletspraatje maken, wat is daar mis mee. Bovendien hoor je vaak de laatste roddels uit de stad. En dat is weer handig op verjaardagsfeestjes als er plotseling zo'n ijzige stilte valt.
De discussie over de koopzondagen laait weer op. Gaap! Laat iedere ondernemer effe lekker zelf bepalen of hij open wil op zondag of niet, maar druk het niet door de strot omwille van die één miljoen bezoekers. Daarop heb je veel meer kans als de Sint Janskerk tussen de diensten door op zondag open is. Maar vooralsnog is dit vloeken in de kerk. Om de kerk op zondag open te stellen, daarvoor is een hele lange adem nodig, maar ik weet zeker, er komt een moment dat dit gaat gebeuren.

Er gebeurt dus genoeg in onze mooie stad, al is het vaak alles of niets. De eerste twee weekenden van september is er zoveel te doen, dat je geen tijd hebt om alle evenementen af te lopen. Evenementen zitten elkaar zelfs in de weg door dubbele agenda's. Neem nou het Gouds Kaasfeest op 31 augustus. Komt zomaar spontaan uit de lucht vallen en is natuurlijk een superleuk initiatief. Alleen werkt het ambtelijk apparaat niet op dezelfde manier. Zonder enige coördinatie geeft de gemeente vergunningen af aan verschillende organisaties voor dezelfde datum en locatie. Gelukkig hebben deze organisaties het onderling prima opgelost, maar deze stress had voorkomen kunnen worden. Door de afdeling vergunningen zou best eens een flinke bezem kunnen. Zeker met Gouda 750 voor de deur. Reken maar dat er dan veel initiatieven door elkaar heen lopen. Dat vergt een goeie coördinatie en planning. Stel dus een team ambtenaren samen, dat alleen maar belast is met evenementen en alles wat daarmee samenhangt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de Spoortunnel tijdens de Stille Tocht op 4 mei plotseling wordt afgesloten en dat midden in het toeristenseizoen delen van de historische binnenstad overhoop liggen.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden