column

FF Tussendoor - Ducttape Bertha

  Column

Hoe trots kun je zijn op je stad. Alle opvarenden van de Goudaboot tijdens de Canal Parade door hartje Amsterdam hebben dit zaterdag laten zien. Wat nou, Gouda, die stad met Marokkanenproblemen. Nee Telegraaf, kijk maar eens goed, want ook dit is Gouda! Ik zag een vroegere collega van die krant min of meer wegduiken toen hij mij zag. Maar het kan ook suggestie zijn geweest. De grote smaakmaker van zaterdag was natuurlijk onze eigen Bertha. Je weet wel, zij van het bloemenstalletje bij de Praxis, dat weg moest omdat haar kraam 30 centimeter op gemeentegrond stond. Als je toch zo bent bejegend door de gemeente, die niet rechts- of linksom wilde meewerken om je eigen bedrijfje te starten, en dan toch op deze geweldige manier je stad kunt uitdragen, dan ben je professioneel bezig. Ik geef het je te doen. Vier uur lang non-stop de longen uit je lijf vol ducttape zingen.

Over ducttape gesproken. Dat was nog wel een hilarisch dingetje. Nog voordat we een meter hadden gevaren, knapte de rits van Bertha's opvallende japon. Paniek alom, zou je denken. Maar niet bij Bertha en zeker niet bij de organisatie, die als ervaren hulptroepen kwamen aangesneld met veiligheidsspelden en een grote rol ducttape. Vakkundig werd Bertha in de ducttape gewikkeld en exact na het passeren van de eerste brug was de klus geklaard. De muziek ging aan en alsof er niets was gebeurd, riep Bertha luidkeels 'Halloooo Amsterdam'. Klasse! 

De kleurrijke botenparade is een 'over de top' show met strippende mensen en aanstootgevend gedrag. Dat denkt menigeen. Eerlijk gezegd had ik een beetje hetzelfde vooroordeel. Ik heb goed opgelet, maar ik heb geen stripper gezien, laat staan aanstootgevend gedrag. En ik had mijn goeie bril toch echt op! Ik zag alleen maar mensen, in alle kleuren, soorten en maten, die samen een groot feest vierden. Het roze heeft plaatsgemaakt voor de regenboog;  zelfs de Westertoren was met een regenboogvlag ingepakt. Een ideetje voor onze Sint Jan volgend jaar? Mijn vooroordeel is verdwenen, maar ik besef dat er nog een wereld te winnen is, als je alle berichten op social media leest. Maar misschien komt er ooit een moment dat een dergelijk festival helemaal niet meer nodig is.

Goudse Post
Meer berichten