column

FF Tussendoor - Verbroken belofte

  Column

Om geen bakzeil te halen zal onze wethouder van Gelder flink aan de bak moeten na zijn zeilvakantie. Zijn paradepaardje 'de kracht van de samenleving' heeft een onverwachte koerswijziging gemaakt. Met 'de kracht van de samenleving' worden burgerinitiatieven bedoeld, die door Gouwenaars worden opgepikt en die de gemeente ontlast van vervelende taken, zoals het onderhoud van openbaar groen en het bevorderen van de sociale samenhang. En zie, het is gelukt! Want meer dan ooit laten Gouwenaars van zich horen en vormen zij één front. Vooral als hen onrecht wordt aangedaan. Dit is óók de kracht van de samenleving. Al is dit een andere dan de wethouder waarschijnlijk heeft bedoeld.

Op het gebied van strategische communicatie, het andere geesteskind van de wethouder, rammelt het nog aan alle kanten. Dat hebben we deze week gemerkt toen de eerste berichten over het halveren van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) naar buiten kwamen. Dit keer kwam het nieuws niet vanuit de gemeente, maar uit onverwachte hoek. Zonder dat er al een definitief besluit is genomen, praat de Vierstroom zijn mond vroegtijdig voorbij en informeert haar cliënten over de halvering van de uren huishoudelijke hulp. Ja, en die cliënten vliegen vervolgens in de gordijnen, voorzover in huis aanwezig. Alsof dat nog niet genoeg is, doen andere zorgaanbieders hetzelfde. Man, man, dit had toch heel anders gemoeten!

De halvering van de HHT regeling, waarvan wederom kwetsbare ouderen de dupe worden, is ingeslagen als een bom. Daarover bestaat geen twijfel. De decentralisaties en daarbij horende bezuinigingen hebben al voor genoeg stress gezorgd. Nadat deze groep ouderen stevig gekort werd op hun huishoudelijke hulp, konden ze eindelijk een beetje opgelucht ademhalen. Immers, zij konden voor een luttel bedrag extra hulp inkopen volgens de HHT regeling. Een cadeautje van staatssecretaris van Rijn, die overstag ging na de zoveelste protestactie. Prachtig, maar de bodem van deze subsidiepot was al snel in zicht. Dus trok de gemeente uit eigen zak nog eens ruim twee ton, om de regeling, die tot 1 januari 2018 loopt, in stand te houden. Nu blijkt ook dat geld niet voldoende, dus wordt er achter gesloten deuren gepraat over halvering van het aantal uren huishoudelijke hulp voor de rest van het jaar. De makkelijkste weg misschien, maar niet de weg van de minste weerstand.

Ik snap onze zorgwethouder als zij stelt dat zij het beschikbare geld eerlijk wil verdelen. Wie kan daar nu tegen zijn. Maar dat moet je wel op een zorgvuldige manier uitleggen. En niet op deze manier! Er is nota bene nog geen besluit genomen. Dus hebben de zorgaanbieders op eigen houtje een machtspelletje gespeeld over de rug van kwetsbare ouderen. Punt!

Om het nog ingewikkelder te maken heeft de staatssecretaris onlangs toegezegd dat de HHT regeling tot 2020 blijft bestaan. Waar gaat dit schip met subsidiegeld volgend jaar naartoe als Gouda nu al de stekker uit de regeling trekt?

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden