column

Column FF Tussendoor

  Column

Basta 2.0

Met de inzet van extra surveillerende agenten is project Basta, een offensief om het gigantische aantal woninginbraken een halt toe te roepen, super geslaagd geweest. Met z'n allen hebben we in 2015 rustige Kerstdagen gevierd. Helaas was dit van korte duur, want zodra de extra dienders na oud en nieuw hun hielen hadden gelicht, kwamen de boefjes uit hun schuilplaats om weer net zo hard toe te slaan als daarvoor. Ik wil de vergelijking niet maken, maar de overeenkomst met vervelende wespen en andere irritante vliegende monstertjes komt wel in mij op. Je jaagt ze weg, maar iedere keer komen ze terug.

Waarom lukt het in Gouda nou niet om die snotneuzen, die niet van andermans spullen kunnen afblijven, aan te pakken. Tonnen geld is al uitgegeven aan uurtje-factuurtje-deskundigen, die hebben geholpen met de zoveelste versie van het veiligheidsbeleid. Ja, nu wordt het écht anders, zelfs met onorthodoxe maatregelen en de raad stemde iedere keer volmondig in met weer een nieuw plan. Maar het werd niks.

Dankzij een lobby van onze burgervader hebben we tijdelijk een piepklein legertje agenten gekregen, voor extra surveillance in de wijken. Basta 2.0 zeg maar. Geen peloton, zoals wordt gezegd, maar een man of 15. En ook al is het maar een half pelotonnetje, die te voet en te paard de wijken afstruint, het werkt! We hebben zelfs al een inbraakvrij weekend achter de rug. Maar die rotzakkies weten dit ook en houden zich gewoon een tijdje gedeisd. Om straks weer toe te slaan zodra de extra agenten zijn vertrokken. Voor dit scenario hoef je echt niet gestudeerd te hebben.

We maken ons druk, terwijl de oplossing zo simpel is. Die oplossing zit gewoon in de kaartenbak van het UWV. Geef langdurig werklozen de kans om zich om te scholen tot toezichthouder, zodat er in de risicowijken permanent extra toezicht is. Dan los je het als krachtige stad zelf op in plaats van iedere keer te gaan bedelen in Den Haag. Dat dit geld kost? Natuurlijk, maar of dat nu komt uit het potje UWV of elders, dat zal mij een biet zijn.
Doorpakken, juist nu!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten