Column FF Tussendoor

  Column

Napels aan de Gouwe

Door Marianka Peters

Dat het nieuwe afvalbeleid van onze gemeente nu al voor grote problemen zorgt, hoef ik niet verder toe te lichten. De mailtjes en foto's die ik bijna dagelijks ontvang, liegen er niet om.
Beperkten de klachten van overvolle containers en rondslingerende vuilniszakken zich vooral rond de winkelcentra, inmiddels regent het klachten uit alle wijken. En dan staan we nota bene nog maar aan het begin van het nieuwe afvalbeleid. Dat belooft niet veel goeds.
De politiek voert haar controlerende taak uit en 'dringt' bij de verantwoordelijk wethouder aan op verbetering. Heel braaf en politiek correct allemaal, maar er gebeurt verder niets. Geen enkele partij durft de druk op te voeren. Zit je nu voor jezelf in de raad of voor je kiezers? Hoe wil je het vertrouwen van de burger terug winnen als diezelfde burger niet wordt gehoord? Er mag dus best een tandje bij, vind ik. Maar voorlopig lijkt het erop dat men de 'rit' gewoon uit wil zitten. Bij voorkeur zonder gedoe en zonder haast. Het enige waarmee haast is gemaakt is het invoeren van een vleesvrije maandag in de kantine van het stadskantoor. Dat dan weer wel.

Ondertussen wordt de situatie rond de afvaloverlast steeds schrijnender. In de wijken, maar ook in de binnenstad. Overvolle containers en rondslingerende vuilniszakken op de mooiste plekjes, waar dagelijks honderden toeristen lopen. Om je dood te schamen! Als een container vol is, moet je je vuilniszak weer mee naar huis nemen, stelt de gemeente. Dat doet natuurlijk niemand. Gevolg is dat een grote afvalberg naast de container ontstaat. Een bijkomend probleem is opengescheurde en leeggehaalde vuilniszakken. Geen vandalisme, maar met dit warme weer 'meurt' iedere vuilniszak al op afstand en dat trekt ongedierte aan, die een spoor van stank en troep achterlaten. Het is dat de SOG in de binnenstad Henri heeft ingehuurd om de boel een beetje netjes te houden, anders zou Gouda al snel in een tweede Napels veranderen. Chapeau Henri, je moet het maar kunnen om de troep van een ander op te ruimen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je je afval in de daarvoor bestemde bakken en containers gooit en niet zomaar op straat. Maar de gemeente moet dan ook een beetje helpen door de bakken wat vaker te legen. Alleen zo creeër je draagvlak voor het beleid.

Goudse Post
Meer berichten

Wat vindt u?

Wie is het meest geschikt om Nachtburgemeester van Gouda te worden?Reageren!