Column FF Tussendoor

  Column

Gebakken lucht

'Wijkteams zijn belangrijk in onze stad, ze doen heel goed werk en dat moeten we waarderen.' Hoorde ik het nu goed? Ik kneep mezelf even in de arm om er zeker van te zijn dat ik niet droomde of hallucineerde. Spreekt het college publiekelijk haar waardering uit voor de wijkteams? Wat is er toch gebeurd daar op de zevende verdieping van het Huis van de Stad? Het is nog maar een paar jaar geleden dat de botte bijl in de wijkteams werd gezet, waarna ze als oud vuil werden afgeserveerd. Nota bene tijdens een jubileumfeestje! De geldkraan ging dicht, men werd bedankt voor de bewezen diensten en verder moesten ze het maar uitzoeken. Daarmee maak je natuurlijk geen vrienden. Er waren wijkteams die tegen de stroom in bleven zwemmen, aan het einde van de regenboog al snel de GoudApot vonden en zich actief bleven inzetten voor hun buurt. Anderen waren zo boos en teleurgesteld dat ze er de brui aan gaven.

Plotseling lijkt ons college tot inkeer te zijn gekomen en zich te beseffen dat je helemaal niet zonder de enthousiaste vrijwilligers in de wijken kunt. Dus wordt een charme-offensief ingezet. Met de mooie slogan 'de kracht van de samenleving' worden wijkteams, of wat er hier en daar van over is, bejubeld en geadoreerd. Maar excuses voor de verkeerde inschatting van destijds is niet gemaakt. En reken maar dat er nog heel veel oud zeer zit bij de vrijwilligers. Dat poets je niet zomaar weg met mooie woorden. Er zal nog veel water door de Gouwe moeten stromen, voordat het vertrouwen is hersteld.

Maar onze strategische wethouder gaat ervoor. Met elf projecten en 50 ambtenaren die de kar gaan trekken, moet het volgens hem gaan lukken. Noem mij een doemdenker of wat dan ook, maar als een dergelijk plan vol gebakken lucht zomaar uit de hemel komt vallen, moet er wel iets achter zitten. Lang hoef ik hier niet over na te denken. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en na de zomer beginnen de campagnes al. De coalitie heeft dus nog maar een goed half jaar de tijd om succesjes te claimen, voordat ze wordt afgerekend op het beleid van de afgelopen periode. Haast is dus geboden.
 

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten