Column FF Tussendoor

  Column

Goed gedrag belonen

Ik heb zaterdag goed geluisterd naar een lezing van hondengoeroe Martin Gaus. In eerste instantie wilde ik tips en trics horen hoe we onze puberende banjer wat betere manieren kunnen leren zodat hij niet in iedere moddersloot duikt. Want vrijwel dagelijks eindigt een wandeling thuis onder de douche. Vinden wij niet leuk. 'Goed gedrag moet je belonen', zei Gaus, en dat bracht me ineens op andere gedachten, want dat geldt niet alleen voor dieren, maar zeker ook voor mensen.

De gemeente doet er alles aan om Gouwenaars te stimuleren om toch vooral afval te gaan scheiden om zo bij te dragen aan een duurzame gemeente. Maar het lijkt er steeds meer op dat alles wel van één kant moet komen, in dit geval de burger. De gemeente stippelt het beleid wel uit, maar maakt de klus niet af. Vrijwel dagelijks sturen Gouwenaars mij misselend makende foto's van volgepropte afvalbakken en containers die zo uitpuilen, dat men het afval voor het gemak op of naast de containers pleurt. De enorme hoeveelheid drankflessen rondom de glasbakken doet vermoeden dat er een groot dancefeest is geweest en de plastic containers zijn zo overvol, dat ze rondom 'versierd' zijn met zakken plastic afval. Op Koningsdag stonden voor de Wibra op de Markt overvolle stinkende vuilcontainers, terwijl terrasbezoekers van hun lunch probeerden te genieten. Dit moet je toch niet willen! Die containers zet je toch niet vol in het zicht, maar aan de achterzijde van je restaurant.

Dergelijke klachten kun je als gemeente toch niet negeren? Als je nou echt wil dat burgers actief gaan bijdragen aan een beter milieu, faciliteer dat dan! Maak afspraken met Cyclus om containers vaker te legen. Ja, dat kost extra geld, maar voor wat hoort wat. Bovendien betalen we al genoeg aan de afvalstoffenheffing. Hoe kun je nu verwachten dat burgers enthousiast meedoen met het afval scheiden, als de vuilnisbelt in hun buurt steeds groter wordt. Goed gedrag wordt in Gouda dus gestraft! Op deze manier krijg je de bewoners echt niet mee om hoger op het lijstje van meest duurzame gemeenten te komen. Het moet van twee kanten komen, dus beloon goed gedrag. Dat dit werkt, hebben wij al ondervonden. Onze doerak heeft al de hele week niet gedoucht.

Goudse Post
Meer berichten