column

Zeg 't met bloemen

  Column

Ruzie met de buren, niet fatsoenlijk behandeld in de supermarkt of onenigheid met de gemeente. Vrijwel dagelijks krijg ik verzoeken van Gouwenaars om hierover te schrijven. Alsof een stukje in de Goudse Post alle problemen oplost. Was dat maar waar, dan ligt er voor deze 'oude' dame nog een mooie toekomst in het verschiet als lokale ombudsvrouw. Nee, voor de rijdende rechter moet je toch echt bij John Reid zijn. Wel bijt ik me als lokale waakhond graag vast in zaken die een breder belang dienen, zoals bij de Jan van Beamontstraat en Thijsselaan het geval was. En als deze zaken dan naar tevredenheid worden opgelost, meld ik dit ook graag.

Maar soms word ik getriggerd door individueel leed, zoals de bloemenkraam van Bertha voor de Praxis, die van de gemeente weg moet omdat deze onderneming niet binnen het bestemmingsplan past. Een loempiakraam of dönertent bij een school mag wel en een bloemenkraampje niet. Terwijl Bertha toestemming heeft van alle ondernemers aan de Goudkade. De facebookpagina van Bertha is ontploft toen ze melding maakte dat haar bloemenkraam weg moet en anders weggehaald gaat worden door de gemeente. De reacties richting onze gemeente waren niet mals.

En dan denk ik, hoe tegenstrijdig kan een gemeente te werk gaan. Aan de ene kant probeert de gemeente uit alle macht mensen uit de uitkering te houden en aan het werk te helpen. Hiervoor is zelfs veel geld uitgetrokken. Aan de andere kant houdt de regeldrift van ambtenaren het tegen, dat jonge ondernemers aan de slag willen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Natuurlijk moet iedereen zich aan de regels houden en misschien is Bertha in haar enthousiasme wel eerder begonnen met haar bloemetjes, dan de regels voorschrijven, maar er is toch ook nog zoiets als een gulden middenweg? De gemeente wil graag het vertrouwen van de burger terug winnen. Stap dan over je schaduw heen en zoek samen naar een oplossing. Hier wordt immers niemand beter van.

Goudse Post
Meer berichten