column

Column FF Tussendoor

  Column

Audite en zo

Hoe je ook over de uitkomst van de Tweede Kamer Verkiezingen denkt, we zijn voorlopig verlost van de politieke partij Artikel 1 van Sylvana Simons.
Vantevoren was ik toch een beetje bang dat deze dramaqueen de komende jaren regelmatig zou opduiken in talkshows, maar de partij heeft geen zetel bij elkaar weten te sprokkelen. Dus dan ben je niet echt 'hot' voor Jeroen Pauw of Humberto Tan. Tenzij je weer een relletje uitlokt of een huilie-huilie verhaal hebt natuurlijk.

De tekst van Artikel 1 uit onze Grondwet mag wat mij betreft op de wand prijken in de centrale hal van het Huis van de Stad. De associatie met Simons is bij mij als sneeuw voor de zon verdwenen. Bovendien staat zo'n tekst veel leuker dan één of ander lullig schilderijtje.

Het idee om Artikel 1 te plaatsen kwam overigens uit de koker van de SP, die deze tekst graag in de raadzaal zou willen zien. Doorgaans krijgt de SP maar weinig steun voor hun ideeën vanuit de raad, maar dit hebben ze toch maar mooi binnen gehaald. Het was ook niet politiek beladen, dus dan is het makkelijk om ermee in te stemmen. Overigens ben ik blij dat de tekst van Artikel 1 niet in de raadzaal komt.

Nee, dan is de spreuk Audite et Alteram Partem wel heel wat chiquer. Deze spreuk staat boven de ingang van ons stadhuis op de Markt en doet recht aan de geschiedenis van Gouda. Deze spreuk past veel beter in de raadzaal en het gaat gebeuren ook.

Wanneer is nog niet bekend, maar ik heb goed geluisterd toen onze burgervader het heeft beloofd tijdens de bijeenkomst waar de Nobelprijs voor de Vrede aan VN veteranen werd uitgereikt. En beloofd is beloofd, dus maak er maar wat moois van.

Want letterlijk betekent Audite et Alteram Partem 'Luister naar de Wederpartij' en dat is tegenwoordig beslist geen overbodig advies. Bovendien is deze spreuk volledig van toepassing op onze raad. Jammer alleen dat de raadsleden straks allemaal met hun rug naar deze tekst toe gekeerd zitten.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten