Column FF Tussendoor

  Column

Transformatie

Laat ik voorop stellen dat we een geweldige schouwburg hebben. Sfeervol, verzorgd en gastvrij. Wat mij betreft verdient onze schouwburg ieder jaar de titel Beste Schouwburg. De programmering is dankzij onze bevlogen schouwburgdirecteur ieder jaar weer heel divers. Ook met het grote aantal premières weet de schouwburg zich behoorlijk te onderscheiden. Maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan. Zoals bekend zit de schouwburg in zwaar weer, evenals de andere culturele instellingen Garenspinnerij en Chocoladefabriek. Zij hebben de afgelopen jaren flink moeten bezuinigen, dus heeft ons college besloten dat ze nu allemaal een flinke financiële injectie krijgen. Voor wat, hoort wat, dus moeten de organisaties wel orde op zaken stellen qua financiën, dus bezuinigen, efficiënter werken en een slimmere exploitatie. Lijkt me logisch.

Terwijl andere organisaties hun verbeterplannen publiekelijk maken, blijft het beleidsplan van de schouwburg vertrouwelijk. De schouwburg krijgt jaarlijks drie ton euro extra. Samen met de reguliere subsidie stroomt er dus ieder jaar meer dan een miljoen euro naar de Boelekade. Een klein deel komt weliswaar terug vanwege de huur van het gebouw, maar toch. De raad stemde deze week opvallend stoïcijns in met het voorstel. Raar, omdat de raad op andere uitgaven 'dood' valt op een dubbeltje. Noem het achterdocht, maar daar krijg ik de kriebels van. Ik hoef heus niet precies te weten wat de cassière of toiletjuffrouw verdient of wat een voorstelling van Youp van 't Hek kost, maar in grote lijnen kun je toch wel vertellen wat de schouwburg gaat doen om een sluitende exploitatie te krijgen. Het is Gouds geld, dus vind ik enige transparantie wel op zijn plaats.

De schouwburg viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Daarvoor wordt ongetwijfeld diep in de buidel getast. Misschien een mooi moment voor de schouwburg om iets terug te doen. Niet voor mij, ik kan een kaartje best betalen. Maar voor bijvoorbeeld de echte minima in onze stad, die de schouwburg waarschijnlijk nog nooit van binnen hebben gezien. Wellicht is een leuke gratis voorstelling voor deze families een idee? Dan verdient de schouwburg wat mij betreft de titel Allerbeste Schouwburg.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden