Column FF Tussendoor

  Column

Boos op Fietsersbond

Tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten verkeersveiligheid, dat door de Goudse SP is uitgevoerd, heb ik me weer eens flink druk gemaakt. Uit onverwachte hoek hekelde een woordvoerder van de Goudse Fietsersbond het fietsbeleid van onze gemeente. Toen hij in mijn ogen onze stad bekritiseerde en vaststelde dat Gouda een no-go area is voor fietsers, schoot me dat echt verkeerd.

Ik heb me lang ingehouden, dat voor mijn doen al heel bijzonder is, maar toen hij vervolgens zei dat alle fietspaden in Gouda met minimaal een meter verbreed moeten worden, omdat je elkaar nu nauwelijks kunt passeren, schoot ik in de gordijnen. De vrijwilliger van de Fietsersbond, die nadrukkelijk stelde 'zelf te lui te zijn om een eigen verkeersonderzoek uit te voeren' gooide even onze hele stad te grabbel. Niks deugt in Gouda, zelfs de doorgaande fietsroutes aan de Bloemendaalseweg en de Burgemeester James- en van Reenensingel zijn belabberd. Ik vond het een schandalige vertoning!

Natuurlijk zijn er best wel plekken te bedenken, die verbeterd kunnen worden voor een veiliger fietsverkeer, maar kom dan met concrete locaties, in plaats van in het luchtledige te roeptoeteren dat er helemaal niets deugt. Dat is gewoon niet waar! Bovendien maakt dit ongefundeerde geblèr voor de bühne je een ongeloofwaardige gesprekspartner voor de gemeente.

En fietspaden verbreden om het passeren makkelijk te maken? Laat me toch niet lachen. Dat is bedoeld voor de schooljeugd, die in plaats van met z'n drieën, makkelijker met z'n zessen naast elkaar kunnen fietsen. Het liefst natuurlijk met het mobieltje bij de hand, want je zou zomaar een berichtje kunnen missen. En dan heb ik het nog niet eens over de pizzakoeriers met hun gevaarlijke capriolen.

Ja, ik ben boos, omdat ik vind dat fietsers ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en juist dat vergeet de Fietsersbond maar al te makkelijk. De fietser is heilig verklaard. Ook al heb je er geen schuld aan, zodra je een fietser aanrijdt, ben je gewoon de klos. De fietser mag dan onschendbaar zijn, maar dat betekent niet dat veel fietsers niets te verwijten valt. De brave fietsers buiten beschouwing gelaten, maar velen voelen zich heer en meester in het verkeer en dat laten ze merken ook. En oh wee, als je een fietser aanspreekt op zijn gedrag, dan krijg je de meest vreselijke ziektes naar je hoofd geslingerd. In plaats van kritiek leveren, zou ik de Fietsersbond aanraden om eens voorlichting te geven op scholen en bedrijven die gebruik maken van bezorgscooters over hoe je je moet gedragen als fietser in het verkeer.


Oh ja, vergeet daarbij de voorlichting over fietsverlichting niet of moet de gemeente ook voor een betere straatverlichting zorgen, zodat fietsers zelf geen licht meer op hun fiets nodig hebben?

Goudse Post
Meer berichten