Foto: Remco Gielen

FF Tussendoor - 4 mei

  Column

Vanwege mijn rugoperatie vorig jaar moest ik de 4 mei herdenking voor het eerst in 35 jaar missen. Dit jaar was ik er gewoon weer bij. Maar zo gewoon was het niet.

Door de coronamaatregelen werd dodenherdenking in petit comité gehouden. In onze eigen Sint Jan werden gedichten en speeches voorgedragen en twee minuten stilte gehouden, waarna het Wilhelmus werd gespeeld op het Moreauorgel.
Oh nee, het Wilhelmus klonk alleen maar in mijn gedachten. Een missertje, maar het zij het 4-5 comité vergeven. Tenslotte was het voor het comité ook de eerste keer om de 4 mei herdenking nog wat cachet te geven.

Maar ondanks alles voelde het toch anders. En opeens wist ik wat ik miste. De saamhorigheid! De saamhorigheid tijdens de Stille Tochten, de saamhorigheid met honderden Gouwenaars op de Markt, ik miste trompettist Jan Peter Smeeman of hij het signaal Infanterie nu andersom speelde of niet en de twee minuten stilte, die te vroeg werden ingezet. Ik miste zelfs de valse noten van het gelegenheidsorkestje. En natuurlijk miste ik het Lied der Achttien Doden, gezongen door Mannenkoor Gouda’s Liedertafel.

Laten we hopen dat we snel weer terug kunnen gaan naar ons normale leven, al zal dat leven nooit meer zo normaal zijn als voor corona. Zelfs niet op 4 mei.

Nog even volhouden!

Marianka Peters

ff tussendoor

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties