FF Tussendoor - Vogels tellen


Foto: Sandra Zeilstra

FF Tussendoor - Vogels tellen

  Column

Heb jij toevallig ook meegedaan aan de tuinvogeltelling afgelopen weekend? Voor het eerst heb ik ook een poging ondernomen. Ik was één van die 743 Goudse deelnemers, die als een volleerd bioloog met een vogelboekje op schoot klaar zat. Dat moest ook wel, want als stadsmadam weet ik nauwelijks het verschil tussen een mus en een roodborstje.

Omdat op mijn dakterras helemaal niets gebeurde, laat staan dat ik vogels zag rondvliegen, dwaalden mijn gedachten af naar vroeger. In de tuin van ons ouderlijk huis wemelde het van de vogels. Voornamelijk mussen, maar ook Vlaamse gaaien, merels en eksters. Die zaten iedere avond rond half zeven al te wachten, zoals in de Hitchcock-film The Birds, totdat mijn vader de overgebleven gekookte piepers en wat brood in de grote voederbak deed. Daar vlogen ze dan met een hoop kabaal op af en vraten binnen no time de voederbak leeg.

Bij mij bleef het stil op mijn dakterras. Op een verliefd koppeltje duiven na, die recht voor mijn neus in de dakgoot de liefde gingen bedrijven. Die stonden niet op mijn lijstje en plotseling voelde ik me een voyeur. Het stelletje bleef in de dakgoot rondhangen, totdat ik het beu werd en ze heb weggejaagd. Waarschijnlijk was mijn actie tegen het zere been van de Partij voor de Dieren. Dat is dan maar zo, ik zat daar toch niet voor Piet Snot vogels te spotten.

Uiteindelijk was mijn score in twee uur tijd, één merel, twee spreeuwen en twaalf koolmezen. Het waren er eigenlijk twee, die telkens terugkwamen om hun liefdesnestje in onze nestkast in orde te maken. Wat dat betreft zijn koolmeesjes veel beschaafder dan die brutale schijtduiven.

Marianka Peters

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties