FF Tussendoor - Cultuurtempel


Foto: Sandra Zeilstra

FF Tussendoor - Cultuurtempel

  Column

En weer moet er een Godshuis de deuren sluiten. De OLV Hemelvaartkerk is wel geen monument, maar toch een markant gebouw op een bijzondere plek. De parochie zit nu met het gebouw in de maag en moet er een herbestemming zoeken.

Ik zie de projectontwikkelaars al kwijlend op de stoep liggen. Zo´n fraaie plek voor een paar stadsviila´s of een woontoren. zo hoog als de Zuidrandflat. Ik zie onze Goudse Bob de Bouwer al staan trappelen van blijdschap. Bouwen, bouwen, bouwen, is toch het credo?

Aan de andere kant hunkeren muziekgroepen en toneelgezelschappen naar betaalbare oefen- en uitvoeringsruimte. De akoestiek in de kerk is op zich prima en er zijn naast de grote zaal ook enkele kleinere ruimtes beschikbaar voor kleine gezelschappen. Met een paar simpele aanpassingen verander je het gebouw zo in een heuse cultuurtempel. Terwijl de laatste dienst nog moet plaatsvinden, wordt op internet al wild gespeculeerd over de nieuwe bestemming van de kerk. Men heeft de hoop dat de gemeente het pand zal kopen voor kunst en cultuur. Maar dat gaat niet gebeuren, denk ik, De bodem van ons spaarpotje is dankzij corona wel in zicht en ik geloof niet dat Michiel Bunnik voor Robin Hood gaat spelen.

Het zoeken is dus naar iemand, die een beetje goed in de slappe was zit, die dit als een uitdaging ziet om aan te kopen. Als je het goed exploiteert, kan het nog wel eens heel lucratief uitpakken. Ik zou het wel weten als ik 20 jaar jonger was en goed bij kas zat. Van beiden is helaas geen sprake. Een andere mogelijkheid is dat muziekverenigingen De Pionier en Caecilia samen het pand aankopen. Kom op muzikanten, in plaats van roeptoeteren op internet, onderzoek de mogelijkheden. Met een gemeentegarantie zou dat toch moeten lukken. Maar misschien ziet Woonpartners het wel zitten, Immers, buurmans pand komt maar één keer te koop.

Marianka Peters

FF Tussendoor Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden