Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters (Foto: )

Bewoners vluchten uit de Ambachtsschool

Bewoners wonen prachtig in de voormalige getransformeerde Ambachtsschool aan de Graaf Florisweg. De appartementen zijn ruim van opzet met veel glas. Toch heeft het woongenot een keerzijde, dat iedere zomer de kop opsteekt. De temperatuur in het pand loopt zo hoog op dat huurders hun woning ontvluchten.

Door Marianka Peters

Gouda - Silvia Smits is blij met haar stek in de voormalige Ambachtsschool. "Alleen rijzen de temperaturen in dit prachtige pand de pan uit en we kunnen nergens verhaal halen. We hebben een huurdersvereniging die al meerdere malen het gesprek is aangegaan met allemaal vage beloftes en tot de dag van vandaag geen enkele aktie." In de lange gangen kan het kwik tijdens deze warme dag gemakkelijk oplopen tot 51 graden celsius. "Mijn slaapkamer komt niet onder de 32 graden en in de woonkamer blijft het zo rond de 31 graden steken." 

De warmteproblematiek leidt tot moedeloosheid bij de huurders. Diverse huurders zijn al vertrokken omdat de hitte niet meer te verdragen was. "Doordat de verbouwing de nodige tegenslagen kende, moest fors worden bezuinigd op de uitvoering van het plan," vertelt Ewoud Mijnlieff, voorzitter van de huurdersvereniging. "Al tijdens de eerste zomer bleek dat de op het oog schitterend uitgevoerde transformatie in de praktijk op diverse punten te wensen overliet. Zo was niet nagedacht over het effect van de grote raampartijen aan de zonzijdes van het pand. Door gebrek aan ventilatiemogelijkheden en zonwering werd het in de woningen en op de galerijen moordend heet. Vooral de bewoners van de bovenste etages wisten niet hoe zij de warmte nog uit hun huis konden krijgen." 

De huurders trokken aan de bel bij  vastgoedbeheerder Van ’t Hof Rijnland. "Deze liet weten dat er bij de verbouwing van de school is niet geïnvesteerd in zonwering en voldoende ventilatiemogelijkheden en dat zonwering in strijd was met de Monumentenwet. Eigenaar Amvest heeft toegezegd een plan van maatregelen in te dienen bij de ODMH, maar vervolgens gebeurde er niets." Ondertussen proberen bewoners met lakens en doeken de hitte zoveel mogelijk van de ramen weg te houden. In de lange glazen gangen kan ook geen enkel raam open. "Bij navraag bij de ODMH blijkt nooit een plan was ingediend. Het argument dat er niets mogelijk zou zijn vanwege de Monumentenwet, bleek bovendien een fabel." De huurdersvereniging overweegt juridische stappen en voelt zich gesterkt door de uitspraak van de rechter in een vergelijkbare situatie. 

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties