Omroep MAX in actie bij de Trappenbrug aan de Tuirfmarkt. Foto: Jan van den Berg
Omroep MAX in actie bij de Trappenbrug aan de Tuirfmarkt. Foto: Jan van den Berg (Foto: )

Goudse Steegjesboek bij Omroep MAX

Gouda - Dat het Steegjesboek dat Gouwenaar Hans van de Water schreef in de smaak zou vallen bij de Gouwenaars, werd al duidelijk bij de voorinschrijving, maar dat er in twee uur tijd ruim 400 boekjes over de toonbank zouden rollen, had zelfs de auteur niet kunnen hopen. En toen Omroep MAX interesse toonde om van het boekje een special te gaan maken, was dat  voor Hans de kers op de taart.

Door Marianka Peters

 "Het boekje is een bestseller geworden," vertelt Hans met ingehouden trots. "Maar dat er ook aandacht is op de landelijke televisie is een mooie opsteker voor Gouda." Afgelopen week was een cameraploeg van Omroep Max in de Goudse binnenstad te vinden. Als een professionele gids gaf Hans in historische kleding tekst en uitleg over het ontstaan van de vele steegjes, die Gouda rijk is. "Drie en een half uur filmen voor een item van zo;n drie minuten, ik ben benieuwd wat daarvan overblijft."

Hans van de Water is oprichter en trainer van de Goudse Runners, enthousiaste runners en wandelaars die op allerlei momenten in en om Gouda aan het trainen zijn. Dat er geen sprake van een lidmaatschap is wil niet zeggen dat er geen structuur en regelmaat in de trainingen zit. De gediplomeerde trainers bereiden de trainingsschema’s voor en ook de individuele atleten kunnen een toegepast schema krijgen. Iedere atleet kan aan zijn trekken komen of het nu gaat om een marathonloper, een herintredende loper of de sportieve wandelaar.

Hans heeft al vaker looproutes voor de Goudse Runners uitgezet, zoals de jaarlijkse HaWa-loop en Bloemendaalloop. Enkele jaren geleden kwam daar de Steegjesloop bij. Toen Hans de bijzondere verhalen behorende bij de ontstaaansgeschiedenis van de steegjes, ontdekte, kon een boekje waarin alles uitvoerig is beschreven, niet uitblijven. Eigenljk zou de boekpresentatie al in maart tijdens de Goudse Steegjesloop plaatsvinden. Maar corona gooide roet in het eten, Op 14 juni gaat de Goudse Steegjesloop op herhaling. Met het boekje in de hand loopt men de zeven kilometer lange tocht door de Goudse binnenstad, waarbij regelmatig wordt stilgestaan bij steegjes met een bijzonder verhaal. Dat maakt het boek tot een bijzondere gids. Sommige steegjes zijn zo smal, zoals de Looierspoort, dat je alleen maar achter elkaar kunt lopen.

Er komt vooralsnog geen tweede druk van het Steegjesboek, zo stelt Hans. "Wel komt er een Engelse versie van het boekje met een softe omslag vanwege het gemak."

De uitzending over de Goudse steegjes is op dinsdagmiddag 26 mei om 16.40 bij Max Omroep op NPO1 en daarna terug te zien op uitzending gemist

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties