Logo goudsepost.nl


Met de onthulling van Vluchtoordplaquette aan de Graaf Florisweg werd het project vorig jaar afgesloten. Foto: Marianka Peters
Met de onthulling van Vluchtoordplaquette aan de Graaf Florisweg werd het project vorig jaar afgesloten. Foto: Marianka Peters

Vluchtoord Gouda digitaal erfgoed

Gouda - De Koninklijke Bibilotheek heeft de website www.vluchtoordgouda.nl opgenomen in de archieven als digitaal erfgoed. Dit betekent dat de website bewaard wordt voor toekomstig onderzoek en beschikbaar blijft voor volgende generaties.

Ineke Verkaaik-Hogervorst, voorzitter Historisch Platform Gouda en tevens aanjager van het project Vluchtoord Gouda, ter nagedachtenis aan de Belgische vluchtelingen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Gouda verbleven, is er trots op. "Het is fantastisch dat de historie van de Belgische vluchtelingen in de 1e WO in Gouda digitaal behouden blijft en toegankelijk blijft voor een groot publiek en zeker voor de jongere generatie en studenten van nu." Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is. 
Als nationale bibliotheek is de Koninklijke Bibliotheek wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch.Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 12 maart 2017. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. 

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten