Ton Vergeer (rechts) samen met collega Joost Zekveld en twee gastvrije horecadames op een leeg Marktplein. (Foto Jan van den Berg)
Ton Vergeer (rechts) samen met collega Joost Zekveld en twee gastvrije horecadames op een leeg Marktplein. (Foto Jan van den Berg) (Foto: )

'Even de regelgeving afwachten'

alleen als de zon lang gaat schijnen kan dit misschien lukken

Door Karl Flieger

Ton Vergeer is van nature een optimist. Dat moet je ook wel zijn als je een horecagelegenheid runt. Hij ziet de heropening van de terrassen op 1 juni dan ook met belangstelling tegemoet. Maar te vroeg juichen, dat doet hij niet. "Eerst maar eens zien of het écht gaat gebeuren."

gouda - De lockdown is voor de Goudse horeca sowieso een mokerslag, zegt Ton Vergeer, even in overleg met collega Joost Zekveld, aan een tafeltje op een verder angstig leeg Marktplein. De twee eerste maanden waren zwaar, en de derde loopt. "Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik het kan opvangen. Maar ook bij mij komt de bodem van de geldkist in zicht. En ik weet dat anderen het nog veel moeilijker hebben. Echt, dit jaar wordt voor onze branche een rampjaar. Quitte spelen zou al heel wat zijn. Maar zelfs dat zie ik alleen gebeuren als vanaf 1 juni de zon vier maanden gaat schijnen en we het met elkaar en de gemeente Gouda eens kunnen worden over de gunstigst mogelijke regels. Want met die anderhalve meter afstand en het beperkt aantal gasten per locatie ga je niet de omzetten draaien die nodig zijn om je bedrijf gezond te houden."

Zoals bekend zijn de horecacollega's al een poos bezig met het uitwerken van plannen voor na de heropening. Een van de opties is de terrassen uitbreiden over de rijbaan en pagodetenten plaatsen als extra onderkomen voor gasten. Er is zelfs al een alternatieve rijbaan getekend, maar dat kan weer slecht vallen bij andere ondernemers op het Marktplein. Het is spitsroeden lopen, want wat voor de een een prima oplossing is, kan de ander in de weg zitten. "Ik zou kiezen voor de optie met een groot midden-terras, waar bij omliggende bedrijven bestelde hapjes en drankjes kunnen worden genuttigd. Alle horecaondernemers kunnen dan gaan draaien. Binnen in de restaurants en cafés is dat een stuk moeilijker. Hoe ga je dertig mensen bedienen als iedereen die afstand moet houden? Dat is in de meeste gevallen gewoon niet te doen. De ruimte tussen mijn bar is bijvoorbeeld niet eens drie meter. Daar kan je elkaar dus niet passeren. En dan die dertig stoelen binnen. Een groot restaurant met normaal 350 stoelen mag er dan nog maar dertig, maar een klein restaurant met veel minder ruimte ook. En mogen gezinnen nou wel binnen de afstand zitten en anderen niet? Het is gewoon nog lang niet duidelijk hoe de situatie straks zal zijn. Dat is zorgelijk."

Sfeer en beleving

Wat Ton Vergeer betreft is de horeca de plek waar sfeer en beleving centraal staan. Een babbel en een biertje met vrienden, daar doet hij het voor. Maar komt die sfeer terug na 1 juni? "Ik ben daar niet van overtuigd, hoor. Nogmaals, als de zon heel lang gaat schijnen, kan het misschien een beetje meevallen. Maar anders? En dan praat ik over onze horeca, maar wat denk je van instanties als Tivoli en de bioscopen? Ziggo Dome? Als daar dertig mensen mogen komen, kunnen ze beter dicht blijven. Dat kost minder geld dan onder die voorwaarden open gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden