Burgemeester Pieter Verhoeve 'overhandigt' via videobellen de Koninklijke onderscheiding. Foto: Marianka Peters
Burgemeester Pieter Verhoeve 'overhandigt' via videobellen de Koninklijke onderscheiding. Foto: Marianka Peters (Foto: )

'U bent een mooi mens' Lintjesregen in Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - Tijdens de traditionele lintjesregen Gouda zijn vanmorgen dertien Gouwenaars verrast met een Koninklijke onderscheiding. Vanwege de coronacrisis vond er geen grootschalige bijeenkomst met dierbaren plaats in het Huis van de Stad. Deze feestelijke bijeenkomst waarbij de versierselen worden overhandigd zal later dit jaar plaatsvinden als de corona-lockdown voor bijeenkomsten is opgeheven.

Iedere gemeente koos vandaag zijn eigen manier om hun gedecoreerden te feliciteren. Er waren burgemeesters die binnen hun gemeente de decorandi persoonlljk bezocht. anderen hielden het bij een  telefoontje. Inmiddels is het Gouds gemeentebestuur zo vertrouwd met het videobellen, dat de Goudse burgemeester Pieter Verhoeve voor deze vorm van communicatie koos, om alle gedecoreerden op de hoogte te stellen. in tegenstelling dat verwacht werd dat de gesprekken enigszins saai zouden zijn, ontstond er juist het tegenovergestelde en was er meer interactie tussen de burgervader en de gedecoreerden. Daarbij kregen de video-gesprekken een zeer persoonlijk karakter en werd er hier en daar geëmotioneerd gereageerd. Terwijl de burgemeester met de Gouwenaars in gesprek was en hen de onderscheiding toonde, werd er aan de deur rebeld door een delegatie namens de gemeente met de bijbehorende oorkonde en bloemen. "Wat doen deze mensen allemaal veel voor de Goudse samenleving," reageerde de burgemeester na het lezen van hetgeen de gedecoreerden op hun palmares hebben staan. "Stuk voor stuk mensen met een passie. Bij het zien van de ellenlange lijst van Carla Weller, was Verhoeve zichtbaar onder de indruk. "U bent een mooi mens", zei hij tegen de vrouw, die zich al decennia inzet voor een betere toegankelijkheid van de stad en opkomt voor de belangen van mensen met een beperking. Verhoeve nodigde Carla uti om met hem mee te gaan naar de eerstvolgende vergadering van de VNG, waar Carla als ervaringsdeskundige het woord zal mogen voeren. "Tenslotte weet u als geen ander wat nodig is." Voor mevrouw Vergeer was het dubbel feest omdat zij aanstaande maandag, Koningsdag, haar verjaaardag viert.

Alle gedecoreerden die zijn toegetreden als Lid in de Orde van Oranje Nassau op een rijtje met een korte toelichting. Mevrouw M.P. Drummen- van den Heuvel voor diverse functies voor de Room-Katholieke gemeenschap Heilige Antonius van Padua in Gouda.  Sinds 1998 is zij ook werkzaam in de Wereldwinkel. Daarnaast begeleidt ze sinds 2009 een studiekring  en sinds 2012  een tweede studiekring. Daarnaast is zij ook actief geweest voor verschillende organsaties voor ouderen. De heer Marco Kastelein, voormalig (sport) wethouder van Gouda. Onder zijn hoede is het Groenhovenbad gerealiseerd.Sinds 2015 is hij lid van het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Sinds 2016 is hij voorzitter van voetbalvereniging de Jodan Boys. De heer J. Los voor zijn verdiensten bij o.m.schilderclub de Goudse Streek en van de vereniging Ekobouw Gouda. Mevrouw J.J.E. Monkel-Blonk is 25 jaar actief geweest voor de Zonnebloem. Sinds 2014 is zij vicevoorzitter van het kerkbestuur van de Gabrielkerk bij het klooster in Haastrecht. De heer M. Oosterom is meer dan 40 jaren als organist verbonden geweest aan de Hervormde Wijkgemeente Pauluskerk Gouda. Ook begeleidt hij weeksluitingen in de zorgcentra Gouwestein en de Savelberg. De heer C.J.L. van Schaik is 24 jaar actief geweest voor voetbalvereniging Ona. Hij is jaren penningmeester geweest in het bestuur van waterscoutinggroep Kastanujo en penningmeester en voorzitter van Shantykoor West Zuidwest. Sinds 2003 is hij penningmeester van Stichting Buurthuis de Speelwinkel. De heer M. Talbi is beheerder van het Nelson Mandelacentrum. Sinds 2002 is hij tevens actief voor Stichting Steunpunt OOG als hulpverlener, tolk en chauffeur. Mevrouw L.M.T. Vergeer  is vijftien jaar o.m. vrijwilligster geweest bij de Stichting Gouds Seniorenwerk en Hulpdienst. Tot vorig jaar was zij actief voor de Vereniging van Eigenaren Ridderspoor. De heer H. Vooijs is al 25 jaar secretaris van het dagelijks bestuur van de Goudse tennisvereniging Ad Astra. Ook is hij sinds de opening in 2006 actief voor de Stichting Tennishal T.I.O.D./Ad Astra en verwerkt hij mede de reserveringsaanvragen. Sinds kort is hij ook voorzitter van bridgeclub De Lustenburgt. Eerder genoemde mevrouw C.M. Weller-Steijn voor participatie van mensen met een lichamelijke beperking. Met haar adviezen en positief kritische houding heeft ze bereikt dat de gemeente toegankelijker is en zet de gemeente stappen op weg naar een inclusieve gemeente. Tot slot de heer J.P. de Wit, dit jaar 40 jaar organist. Hij begeleidt niet alleen kerkdiensten in Gouda, maar ook in Ouddorp.  Sinds 2015 begeleidt hij samen met zijn vrouw vakanties voor ouderen en mensen met een beperking van het Rooseveldhuis. 

Vanwege haar regionale en zelfs internationale betrokkenheid is mevrouw Irene Klein Haneveld benoemd tot Ridder  in de Orde van Oranje Nassau. Zij spant zich al jaren in als bedenker en aanjager van activiteiten en evenementen voor Gouda, Goudse ondernemers en de Christelijke gemeenschap. Sinds 1983 organiseert zij gospelconcerten en muziekevenementen met nationale en internationale artiesten. Voor Gouda zet zij zich sinds 2009 in als bestuurslid / secretaris van de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) en organiseert zij allerlei activiteiten om de Goudse binnenstad aantrekkelijk te maken. waaronder het jaarlijkse Paasontbijt op de Markt. .  Daarnaast organiseert ze veel voor de Parousia gemeente zoals speciale erediensten en vrijwilligersbijeenkomsten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden