Logo goudsepost.nl


Bolwerk verdient functie die past bij historische plek

Door Marianka Peters

Gouda - Een centrum voor moderne kunst, waarbij de archeologie van het gebied inzichteljk wordt gemaakt, gecombineerd met gastronomie. Dat is was Stichting Mooi Bolwerk voor ogen heeft voor het voormalige Pauzelandschap.

De kans dat dit gaat lukken is nog zeer klein, bleek vrijdag tijdens de presentatie. "Alles valt of staat met de visie en plannen van ontwikkelaar HPG, die de grond in eigendom heeft," stelde voorzitter Jaap Mulder. "Het is al lange tijd erg stil en het wordt tijd voor een ander beleid. Het Bolwerk is een iconische plek en verdient een iconische invulling, geen appartementencomplex."

Het Bolwerk is volgens Mulder het laatste stukje open historie, waar nog geen archeologisch onderzoek is gedaan. "Wat in de grond zit kennen we niet. Wat we wel weten is dat de archeologie inzichtelijk moet worden voor Gouwenaars en bezoekers." De plannen die vrijdag werden gepresenteerd zijn nog niet concreet. "Zie het als mijn droom," aldus Mulder. "We zijn niet in de positie om dingen af te dwingen, maar met ons plan willen we in gesprek blijven met de gemeente. Het plan is bedoeld om meer actiebereidheid vanuit de gemeente te bevorderen." Het gebied is nog altijd in handen van Holland Property Group (HPG), die op het Bolwerk een appartementencomplex wil realiseren. Dit bouwplan maakte ooit deel uit van het ontwikkelplan Mierennest. Inmiddels is menigeen ervan overtuigd dat een appartementencomplex op deze plek niet gewenst is. Dat is ook de reden dat Stichting Mooi Bolwerk als actiegroep is opgericht, om een alternatieve invulling aan het gebied te geven. Inmiddels kan de actiegroep op een breed draagvlak rekenen. In de wandelgangen gaat het gerucht dat HPG de grond zou hebben verkocht aan een zorginstelling. Omdat HPG niet wil reageren, kan dit gerucht niet worden bevestigd. "Met HPG is geen communicatie mogelijk, waardoor het geheel een schimmig karakter krijgt. Maar wij zouden de grond graag willen aankopen." Het plan van Stichting Mooi Bolwerk staat of valt met de aankoop van de grond. Mulder schat dat hiervoor zo'n 400.000 euro nodig zal zijn. Dit bedrag zou bijeen gebracht moeten worden via crowdfunding, fondsen en overige donaties. "We moeten voorkomen dat het laatste stukje Gouda wordt ontwikkeld in iets, waarvan we de komende honderd jaar last hebben," vult Gerard Baars van de stichting aan.

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten