De bestuurstafel in de Raadzaal van Gouda is stille getuige van 75 Jaar Vrijheid. Foto: Marianka Peters
De bestuurstafel in de Raadzaal van Gouda is stille getuige van 75 Jaar Vrijheid. Foto: Marianka Peters (Foto: )

75 Jaar Vrijheid Gouda afgelast

Door Marianka Peters

Gouda - Vanwege het coronavirus zijn alle festiviteiten rond 75 jaar Bevrijding op dinsdag 5 mei afgelast. Ook de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei gaat niet door.

Stichting 4 en 5 Mei Gouda en Stichting Goudse Veteranendag, die belast zijn met de organisatie van alle activiteiten in het kader van 75 Jaar Vrijheid, achten het niet verantwoord de vele activiteiten, waar heel veel publiek verwacht wordt, door te laten gaan en hebben voorgesteld om het volledige programma door te schuiven naar 2021. Burgemeester Pieter Verhoeve heeft hiermee ingestemd. "Dit jaar vieren we in Nederland dat we 75 jaar in vrijheid leven. Op 5 mei zou dat in Gouda uitbundig gevierd worden met veel activiteiten, stelt Verhoeve in een reactie. "Tal van vrijwilligersorganisaties hebben daarvoor het afgelopen jaar al heel veel werk verricht en met name voor al deze vrijwilligers is het ingrijpend dat de activiteiten geen doorgang kunnen vinden. Zeker dit jaar is 5 mei bijzonder, omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd.  De beide stichtingsbesturen bezien nog of de activiteiten doorgeschoven kunnen worden naar volgend jaar."

 Ter gelegenheid van 75 Jaar Vrijheid had de organisatie groots willen uitpakken dit jaar, met onder meer een theaterstuk naar aanleiding van het boek van Hans Suijs, over de afgevoerde verzetsvrouwen, dat op 1, 2 en 3 mei op het Bunnikterrrein zou worden opgevoerd. Maar ook andere activiteiten in samenwerking met de Raad van Kerken, Libertum, Streekarchief Midden-Holland, de Bibliotheek, Amnesty International Afdeling Gouda, de Brede School, Cultuurhuis Garenspinnerij en de gemeente Gouda, zouden het bevrijdingsfestival tot een groot succes gemaakt hebben.

"In het zicht van de haven, is de viering van 75 Jaar Vrijheid op 5 mei, vanwege het heersende coronavirus, in een fase terecht zijn gekomen dat uitvoering daarvan onmogelijk is geworden," stelt Jan van Ingen, voorzitter stichting 4 en 5 mei. "Daarbij vinden wij het, gelet op het aantal slachtoffers in den lande maar ook in onze eigen stad als gevolg van het heersende coronavirus, niet gepast in deze situatie feestelijkheden of aangepaste feestelijkheden in het kader van 75 Jaar Vrijheid te organiseren." Ook de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei gaat dit jaar niet door. In ieder geval niet op de wijze zoals andere jaren wordt georganiseerd, met heel veel publiek op de Markt en tijdens de Stille Tochten. 

Alle voorbereidingen zijn  evenwel niet voor niets geweest, volgens Van Ingen. "Het ligt in de bedoeling om alle programma-onderdelen integraal mee te nemen naar 2021."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden