De Markt wordt het decor van een prachtig vrijheidsontbijt.
De Markt wordt het decor van een prachtig vrijheidsontbijt. (Foto: )

Welkom aan ontbijt van de vrijheid

iedereen is welkom aan het ontbijt van de vrijheid

Van de redactie

De Vrijheid-express komt naar Gouda! De bus staat op tweede paasdag 13 april op de Markt bij het PaasOntbijt. De deuren gaan open om 10.30 uur. Hoogtepunt is rond het middaguur, wanneer burgemeester Pieter Verhoeve de interactieve Dilemmashow van Libertum lanceert.

gouda - De Vrijheid-express biedt een podium aan verhalen over oorlog en vrijheid. Persoonlijke ontmoetingen, intieme documentaire-voorstellingen, unieke optredens: het programma in en rond de Vrijheid-express is even boeiend als afwisselend. Tijdens de interactieve Dilemmashow van Libertum geven deelnemers hun mening via een app. Moet vaccinatie wel of niet verplicht worden? Moet speelgoed wel of niet genderneutraal worden? Zo wordt er bewustzijn gecreëerd over botsende ideeën, identiteiten en culturen. Samen gaan de deelnemers vervolgens op zoek naar de gemeenschappelijke deler.

Iedereen is welkom!

Iedereen is welkom in de Vrijheid-express, vooral ook mensen met een eigen oorlogsverhaal of verhaal over (on)vrijheid. En iedereen wordt uitgenodigd om in de reflectieruimte na en mee te denken over de betekenis van vrijheid, en een boodschap achter te laten die online gedeeld kan worden. Zo brengt de Vrijheid-express vrijheid dichtbij.

Voel je vrij

De bus sluit aan bij het traditionele PaasOntbijt, dat dit jaar als thema ‘vrijheid’ heeft. 100 lange tafels staan er op de Markt; goed voor zo’n 1000 mensen die gratis en vrij mogen aanschuiven voor een lekker én bijzonder ontbijt. Dit keer wordt er per tafel minstens 1 ‘vrijplaats’ ingericht voor een Gouwenaar met een oorspronkelijk andere culturele achtergrond. Voor iemand die in Gouda terechtkwam als vluchteling, voor de liefde, voor werk of zonder reden. Voor een Syriër, Surinamer, Molukker, Braziliaan, Marokkaan, Afghaan, Pool of Fries. Aanmelden voor zo’n ‘vrijplaats’ kan via info@samma.nl.

Libertum

De Vrijheid-express is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en provincie Zuid-Holland. Iedere provincie heeft een eigen bus; iedere gemeente geeft er haar eigen invulling aan. In Gouda wordt het programma verzorgd door Libertum (voormalig Verzetsmuseum Zuid-Holland) en Streekarchief Midden-Holland.

Coronavirus

Natuurlijk worden de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet gevolgd en de adviezen van het RIVM in acht genomen. Momenteel zijn alle scholen dicht en oom de horeca heeft de deuren moeten sluiten. Die maatregel duurt voorlopig tot 6 april, maar er is natuurlijk een kans dat ze langer zullen duren. Blijf daarom het nieuws over het PaasOntbijt en de Vrijheid-express volgen op www.facebook.com/BinnenstadGouda en www.libertum.nl.

libertum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden