Logo goudsepost.nl


Privédata op straat

Door Marianka Peters

Gouda - Een fors datalek binnen de gemeente Gouda. Persoonlijke gegevens van 64 bedrijven, inclusief 119 burgerservicenummers, geboortedata en privé-adressen van ondernemers liggen op straat.

Een ambtenaar van de afdeling Veiligheid en wijken van Gouda heeft op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, gegevens van met name horecabedrijven verstrekt aan derden, maar vergeten de persoonlijke gegevens 'weg te lakken'. Dit vond plaats tussen 21 mei 2015 en 30 december 2015 en nog eens op 4 en 11 november 2016. Eind december heeft de gemeente de getroffen bedrijven met een brief op de hoogte gesteld van het datalek en het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "De ontvanger heeft de gemeente overigens verzekerd dat hij de verstrekte gegevens niet openbaar zal maken of gebruiken," stelt Ernst-Jan Scheffer, plv.afdelingshoofd Veiligheid en wijken. De stukken zouden inmiddels zijn teruggestuurd aan de gemeente. Jeroen Carol-Visser, secretaris van Horeca Nederland, afdeling Gouda en eigenaar van café De Goudse Eend is niet echt geschokt. "Wel is het natuurlijk slordig dat privé gegevens van ondernemers gelekt zijn. De gemeente stelt dat er geringe kans is dat de gegevens in verkeerde handen komt. Dat het een keer gebeurt is tot daar aan toe, maar dan nog eens en op zo'n grote schaal is wel opmerkelijk. We gaan nog met elkaar in overleg of en welke stappen we gaan ondernemen," stelt Jeroen Carol-Visser. "Sommige collega's denken aan het doen van een gezamenlijke aangifte bij de politie om zo een signaal af te geven aan de gemeente dat ze zorgvuldiger moet omgaan met persoonsgegevens."

Op social media reageren horeca-ondernemers redelijk laconiek op de gemeentelijke blunder. "Ik heb niets te verbergen," stelt Jacco de Vries van de Koffiefabriek, die ook wordt genoemd. "Toch is het geen prettig gevoel dat je privé-adres zomaar op straat komt. Sommige dingen hou je liever privé." Naast de persoonsgegevens en burgerservicenummers zijn ook kopieën van paspoorten en rijbewijzen en gegevens over een persoonlijke lening verstrekt. Burgerservicenummers worden gerekend tot de zogeheten bijzondere persoonsgegevens volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Ter voorkoming van onder meer identiteitsfraude dienen dergelijke gegevens op alle mogelijke wijzen te worden beschermd.

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten