Hanneke Leroux en Maurits Tompot hebben zich sterk gemaakt voor eerherstel van Geertje Dircx. Foto i,o.v. Marianka Peters
Hanneke Leroux en Maurits Tompot hebben zich sterk gemaakt voor eerherstel van Geertje Dircx. Foto i,o.v. Marianka Peters (Foto: )

Eerherstel voor liefje Rembrandt

 Let op! Tentoonstelling in de Jeruzalemkapel

Door Marianka Peters 

Gouda - De Groeneweg waar ooit de grootste vrouwengevangenis van de Republiek stond, staat centraal tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart. Op de gevel van de huidige Casimirschool wordt een ANWB-bordje onthuld, refererend aan Geertje Dircx, de ex-minnares van Rembrandt van Rijn, die haar hier voor twaalf jaar gevangen zette.

Voormalig koster van de Sint Janskerk, Maurits Tompot en voormalig stadsdichter Hanneke Leroux namen het initiatief voor het ANWB-bordje. "Het is bedoeld als eerherstel voor Geertje, die hier een gruwelijke tijd heeft gehad," stelt Tompot. "Tevens vormt het de opmaat naar de viering van Gouda 750-jarig bestaan in 2022." Eind vorig jaar verscheen het boek 'Schilderslief' van schrijfster Simone van der Vlugt. Het boek vertelt het (lang verborgen gehouden) verhaal van Geertje Dircx, de afgewezen liefde van Rembrandt die twaalf jaar lang werd opgesloten in het Spinhuis in Gouda, met de bedoeling haar monddood te maken. Jarenlang leefden ze als een getrouwd paar, maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Wanneer Rembrandt verliefd wordt op Hendrikje Stoffels en met haar wil trouwen, moet Geertje wijken. Dit gaat niet zonder slag of sloot. Geertje wordt in 1650 uiteindelijk opgesloten in het tuchthuis in Gouda. Dankzij Trijntje Jacobs, een verwante uit Edam kwam Geertje in 1655 vrij, na bijna vijf jaren gevangenschap. Simone van der Vlugt over Schilderslief: "Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt werpt. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt." Overigens organiseert de onlangs opgerichte stichting Gouds Vrouwennetwerk in het weekend van 7 en 8 maart vele activiteiten in het kader van Internationale Vrouwendag. Op zaterdag 7 en zondag 8 maart is van 11.00-17.00 uur in de Jeruzalemkapel een mini-tentoonstelling te zien over Geertje Dircx van het Streekarchief Midden Holland en schilderijen van Jos van den Biezen. Hier wordt tevens verzameld om gezamenlijk naar de Casimirschool te lopen voor de onthulling. Voorafgaand aan de onthulling zingt het Viswijvenkoor ‘Prayer of the mothers’ en zal een mini-kostuumdrama worden gespeeld.

Op zondag 8 maart onthult wethouder Hilde Niezen rond 13.00 uur een ANWB-bordje aan de Casimirschool in Gouda. Voormalig stadsdichteres Hanneke Leroux draagt haar gedicht over Geertje dat op het ANWB bord vermeld staat. Publiek is welkom.

Goudse Post
Meer berichten