Foto:

FF Tussendoor - Enfant terrible

Een vrijwilligerspenning, sportpenning, jeugdlintje en erepenning van de stad. Tel daar nog eens de Koninklijke onderscheidingen bij op en je ziet door de bomen het bos niet meer.

We strooien in Gouda met onderscheidingen. Nu is er weer een blijk van waardering voor bewezen diensten bijgekomen, de erepenning van de stad in brons. Anders dan de erepenning in zilver of verguld, waaraan nog het ereburgerschap gekoppeld is, hangt er aan de bronzen erepenning helemaal niets. Tja, wat heb je er dan aan. Staat die penning alleen maar voor de show in de vitrinekast.

Ik vind het een lapmiddeltje voor die Gouwenaars, die wel wat in hun mars hebben, maar als een 'enfant terrible' worden beschouwd en wie het ereburgerschap niet is gegund. Voor diegenen waar je niet omheen kunt, laat staan negeren. Ik kan er zo al een paar opnoemen.

Deze erepenning gaat heel ongemakkelijke situaties oproepen, daarvan ben ik overtuigd. Waarom zou je je als gemeente zoveel sores op je hals halen.

Dat de erepenning in brons nu ook aan organisaties kan worden uitgereikt, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad, vind ik een goeie beslissing. Want die hadden we nog niet. Maar laat het daarbij. Deze erepenning aan ieder ander zal gezien worden als belediging.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten