Burgemeester Pieter Verhoeve heeft zich al in het openbaar vertoond. Foto's: Marianka Peters
Burgemeester Pieter Verhoeve heeft zich al in het openbaar vertoond. Foto's: Marianka Peters (Foto: )

Burgemeester Verhoeve verhuist naar Westergouwe

Marianka Peters

Gouda - De eerste honderd dagen zitten erop voor onze nieuwe burgemeester Pieter Verhoeve. Terwijl de verhuizing naar Westergouwe aanstaande is, kijkt hij hierop terug. Wat heeft hem verrast en wat wil hij verbeteren. Tien prangende vragen aan de eerste burger, 100 dagen na zijn beëdiging.

De eerste 100 dagen zitten erop. Hoe kijkt u hierop terug? Heeft het aan de verwachtingen voldaan?

"Sterker nog, zelfs meer dan dat. Vanaf dag één ervaar ik een klik met de stad en haar inwoners. Ik voel me hier echt als een vis in het water. Gouda voelt als thuiskomen."

Overbodig te vragen wat het hoogtepunt was, denk ik. Dat was Gouda bij Kaarslicht neem ik aan. Wat was het hoogtepunt tot nu toe op bestuurlijk vlak?

"Zeker, Gouda bij Kaarslicht was een geweldig hoogtepunt. Die sfeer is zo uniek en bijzonder. Omroep West heeft uitgerekend dat bij elkaar dit evenement 300.000 kijkers had. Allemaal mensen die Gouda op hun mooist zagen en via dat kanaal konden meegenieten. Geweldig! Verder kijk ik terug op een hele bijzondere installatie. De installatie en aansluitende receptie is door 500 mensen bezocht. Mensen uit Gouda en van buiten Gouda. Lokale ondernemers zijn bij de installatie betrokken en hebben zich ingespannen om Gouda op de kaart te zetten. Ook de nieuwjaarsreceptie was een groot succes. Een unieke samenwerking met mboRijnland en een samenwerking die zeker naar meer smaakt. En als laatste de Auschwitz herdenking. Intiem, waardevol en ernstig. Het maakte diepe indruk op mij."

Heeft u iets onderschat, dat bijsturing verdient? (gewetensvraag ;-)

"Augustinus zou zeggen: "Alles is hetzelfde en alles is anders". Dit geldt ook voor mijn overgang van Oudewater naar Gouda. Het ambt is niet anders. De schaal is anders en daarmee ook de intensiviteit. Van 2 naar 150 agenten; van 6 naar 26 basisscholen; van een gemeentebegroting van 22 miljoen per jaar naar 280 miljoen. Gouda is echt een centrumgemeente. Mensen uit de wijde regio bezoeken hier de scholen, het ziekenhuis, de kerken en de schouwburg. Dat maakt het nu ook juist zo boeiend."

Hoe kijkt u terug op het Boerenprotest. Zou u het volgende keer anders doen en zo ja, hoe dan?

"Ik kijk vooral terug op een protest dat zonder grote incidenten en zonder schade is verlopen.
Dit laat onverlet dat het onfatsoenlijk was dat de protesterende boeren zich niet vooraf hadden aangemeld, zoals de wet voorschrijft.
Dan hadden we de manifestatie beter kunnen begeleiden .

Hoeveel stroopwafelbezoekjes heeft u afgelegd en gaat u alle aanvragen honoreren? Dragen deze bezoekjes werkelijk bij om de stad te leren kennen? Wat heeft u het meest verrast?

Ik ben erg verrast door de grote hoeveelheid verzoeken die er na mijn oproep binnenkwamen. Op dit moment heb ik maar liefst 115 aanvragen ontvangen. Dat betekent natuurlijk dat het een heel gepuzzel is om die verzoeken in te planen in de agenda. Ik ga daar het komend jaar ook de tijd voor nemen. Er zitten ook verzoeken in die soms openingen blijken te zijn, of die het hele college raken. Daar gaan we dan ook rekening mee houden. Het is in ieder geval een mooie methode om de verbinding tussen bestuur en stad te bewerkstelligen.

Wat zou u graag willen veranderen in het algemeen en hoe gaat u dit vormgeven?

Eigenlijk zie ik meer een uitdaging voor de komende jaren. Er staat ons een mooi, groot feest te wachten. De uitdaging daarvan wordt vooral, hoe krijgen we heel Gouda aan elkaar verbonden. Het is juist de gelegenheid om elkaar door heel Gouda heen te ontmoeten. Klaag minder over elkaar en werk meer met elkaar. Gouda heeft goud in handen. Gouda groeit en bloeit. We gaan de komende jaren naar ruim 80.000 inwoners. Hoe staan we nog beter in verbinding met elkaar?

Met de kennis van nu, wat zou u anders aangepakt hebben?

Het is een utopie dat een burgemeester in de eerste 100 dagen al veel aan zou pakken. Het is vooral een tijd van veel kennismaken, inlezen en vooral 'proeven en ervaren'. Graag zet ik me in voor een gastvrije, tolerante en veilige stad.

Zijn er dingen die u zijn tegengevallen of juist meegevallen?

Ik vind Gouda een levendige stad met veel sterke sociale verbanden. Gouda is ergens ook overzichtelijk en vooral gezellig. Ik ben warm weggegaan uit Oudewater, maar ook warm ontvangen in Gouda. Waar in de stad ik ook kom, ik voel me erg welkom. Gouwenaars zijn betrokken bij hun leefomgeving.

U twittert niet zoveel meer als in het begin. Is dat een bewuste keuze?

Ik maak nog wel met regelmaat gebruik van sociale media. Ik vind het een mooie manier om het ambt te delen. En dat is de ene week iets meer dan de andere. Ik hoor wel terug dat veel Gouwenaars het ook leuk vinden om mee te kijken in het leven van de burgemeester.

Wat wilt u verder nog kwijt?

Vers van de pers kan ik vertellen dat ons gezin een woning in Gouda heeft gevonden. Einde zomer zullen we naar Gouda verhuizen, zodat onze dochters het nieuwe seizoen op hun nieuwe school kunnen beginnen. We hebben een huis gekocht in de jongste wijk van Gouda, Westergouwe. Ook op die manier wil ik het nieuwe Gouda verbinden met het bestaande Gouda. We kijken allemaal uit naar deze nieuwe fase in ons leven en om dan dagelijks deel uit te maken van de Goudse samenleving.

Goudse Post
Meer berichten