Jan Graafland schreef Groene Genade, een prachtig boek met vijftig tuinverhalen.
Jan Graafland schreef Groene Genade, een prachtig boek met vijftig tuinverhalen. (Foto: )

Groene genade, wat een heerlijk boek over tuinieren

Van de redactie

Jan Graafland tuiniert al 25 jaar biodynamisch, waarvan 15 jaar als hoofd tuinman van de kruidentuin van Weleda (producent van natuurlijke geneesmiddelen en verzorgingsproducten). Hij schreef er een boek over. Met illustraties van dochter Nina.

gouda - In vijftig persoonlijke verhalen leidt Jan Graafland de lezer rond door zijn tuin en vertelt hij bezield over de planten, de dieren, opmerkelijke gebeurtenissen; alles wat hem persoonlijk opvalt en raakt. "De waarneming is misschien wel het belangrijkste gereedschap van de tuinier," zegt de auteur. Verwacht daarom geen praktische tuingids, maar een doorleefd boek vol anekdotes, observaties, inzichten en wijze lessen.

Kijken naar de natuur

De auteur vertelt over droge zomers, wijze slakken en de pracht van paardenbloemen. Maar ook over zijn leermomenten en twijfels. Ondersteund door kleurrijke illustraties en eigen gedichten zijn de losse verhalen een feest om te lezen, tezamen vormen ze een unieke visie op tuinieren. Dit boek is een ervaring op zich. Het is een pleidooi om je eigen vragen serieus te nemen, beter te kijken naar wat er in de tuin gebeurt en de natuur het antwoord te laten geven. Op deze manier kan iedere tuinier zijn eigen ontdekkingen doen en leren zijn eigen keuzes te maken.

Niet het zoveelste boek

"Eerst wilde ik helemaal geen boek schrijven. Er zijn al zoveel tuinboeken, maar in mijn vijfentwintig jaar als tuinman heb ik zo veel moois gezien en meegemaakt. Niet alleen met de planten in de tuin, maar ook met dieren en mensen. Daar ben ik over gaan schrijven." Hij is niet alwetend, haast Jan zich te melden.

Slakkenvriend

"Als mensen mij om goede raad komen vragen, is mijn belangrijkste advies altijd om eerst maar eens goed te kijken, met een open blik. Zo heb ik me ook ontwikkeld; als tuinman, maar ook als mens. Het is een zoektocht geweest met vallen en opstaan. Ook nu nog sta ik soms te tobben en te twijfelen. Dat is mooi." Een speciale band heeft Jan met slakken. "Het zijn opruimers; het zijn de planten die op een plek niet thuis horen die als eerste door slakken worden aangepakt. Ik ben ze dankbaar voor de les die ze mij leerden over de plaatsing van mijn planten."

Meer berichten