Gouda's Harmonie De Pionier onder leiding van Dick Verhoef geeft een voorproefje van het concert. Foto: Marianka Peters
Gouda's Harmonie De Pionier onder leiding van Dick Verhoef geeft een voorproefje van het concert. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Concert de Pionier met koninklijk tintje

Gouda - Met een avondvullend programma trakteert Gouda's Harmonie De Pionier het publiek op een spectaculair tweejaarlijks concert op zaterdagavond 4 april in de Goudse Schouwburg. Het programma is verrassend veelzijdig en er wordt samengewerkt met diverse jeugdige talenten.

Door Marianka Peters

Vlak voor aanvang van het concert, staat De Pionier even stil bij zijn nieuwe beschermheer, burgemeester Pieter Verhoeve. Hij krijgt daarbij ook officieel een CD aangeboden met het Wilhelmus, gespeeld door de Pionier, te gebruiken tijdens de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen. Afgelopen week waren de opnames van ons volkslied. Aanleiding voor de opnames was een column FF Tussendoor van Marianka Peters naar aanleiding van de lintjesregen rond Koningsdag vorig jaar. Om extra cachet te geven aan deze jaarlijkse happening, werd het Wilhelmus gespeeld. Jammergenoeg was dit een krakende Youtubeversie die uit de boxen kwam. Eén telefoontje naar De Pionier was voldoende om een fraaie uitvoering van het Wilhelmus te regelen. In het kader van 75 jaar Bevrijding stelt De Pionier aan alle verenigingen en organisaties een gratis CD met ons volkslied ter beschikking. Om dit te kunnen bekostigen is een aanvraag ingediend bij de GoudApot. 

Na dit intermezzo neemt De Pionier het publiek mee door de geschiedenis waarin gestreden is voor onze vrijheid en laten de muzikanten op verschillende manieren die vrijheid muzikaal beleven. De Pionier, onder leiding van dirigent Dick Verhoef, werkt in dit concert samen met het Goudse Popkoor Prestige. De Woerdense zangeres en scholiere van het Coornhert Gymnasium, Sofie de Bruijn, heeft al diverse prijzen op haar naam staan en is in het Goudse al lang geen vreemde meer. Je zou haar kunnen kennen van Cooltalent, optredens in de Theaterbakkerheij, de singer-songwriterwedstrijd van de Wereldwinkel Gouda in 2018 of haar eigen solo theatervoorstelling met de naam PuberTijd!
Rabobank Hollandse IJssel draagt De Pionier een warm hart toe en sponsort het tweejaarlijks concert. Daardoor is het orkest in staat meerdere samenwerkingsverbanden aan te gaan. Zoals met Theatergroep F!ES, vier enthousiaste jongemannen die in Utrecht op de academie voor theater performance (ACT) van ROC Midden Nederland worden opgeleid tot acteur. In juni 2019 behaalden zij een tweede plaats op het landelijke Kunstbende Young Creators Festival in de categorie Theater. Tijdens het concert zal F!ES verschillende nummers van De Pionier verbeelden. Ook de junior stadsdichter van Gouda, Femke Kerkhoven, is van de partij, met haar eigen gedichten en begeleid door De Pionier. Nieuwsgierig naar hoe de vrijheid symbolisch wordt doorgegeven aan de volgende generatie? Kom naar dit spetterende concert waarin we vrijheid van alle kanten belichten en bezingen in vele toonaarden. Een kaartje kost €19,50 en is inclusief pauzedrankje. Kaarten zijn te bestellen via: www.pionier-gouda.nl of via de mail: kaartverkoop@pionier-gouda.nl. Het concert op 4 april begint om 20.00 uur.++

Goudse Post
Meer berichten