Logo goudsepost.nl


Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters

Gouda Waterstad stopt, Havendagen gaan door!

Door Marianka Peters

Gouda - Stichting Gouda Waterstad stopt met de organisatie van Gouda Waterstad. Dit betekent echter niet het einde van het maritieme evenement. Op 16, 17 en 18 juni worden 'gewoon' de Goudse Havendagen gehouden, als vanouds georganiseerd door Museumhaven Gouda.

"We gaan weer terug naar de oorsprong, dus geen activiteiten meer verspreid door de stad. Het centrum van het evenement ligt rond de Museumhaven met tal van activiteiten en muziekoptredens. Ook het shantyfestival keert weer in oude luister terug op drie locaties rond de museumhaven," vertelt Ronald Blitz, voorzitter Museumhaven Gouda. Blitz betreurt het dat Gouwenaars door verschillende berichtgevingen op het verkeerde been zijn gezet en het beeld is ontstaan dat er dit jaar helemaal niets wordt georganiseerd.  Blitz spreekt dit pertinent tegen. "Gouda Waterstad was niet blij met de huidige opzet en wij ook niet. Het was teveel verspreid over de stad met heel veel gaten ertussen. Ook het gestelde dat er dit jaar geen partners zijn om mee samen te werken, is onjuist. Die waren er wel, onder meer door Stichting Open Monumentendag. We hadden dat best leuk gevonden, maar Gouda Waterstad haakte plotseling af. Wij vinden het een zwaktebod om zomaar het bijltje erbij neer te gooien. Immers, er was al van alles in gang gezet. Dus hebben we besloten door te zetten. De Museumhaven is sterk genoeg om het zelf te organiseren."

Er verandert wel iets aan de opzet. "We gaan de Havendagen voortaan eens in de twee jaar organiseren. Hierdoor zitten we ook Dordt op Stoom, een vergelijkbaar evenement dat iedere twee jaar in Dordrecht wordt georganiseerd niet in de weg, Dus volgend jaar is Dordt op Stoom, dan organiseren wij niets. Dat betekent dat alle schepen die graag naar Dordt op Stoom gaan, daar naar toe kunnen en het jaar daarop naar Gouda. Bovendien is het jaarlijks organiseren van de Havendagen een enorme belasting voor de vrijwilligers. Het moet wel leuk blijven om mee te willen doen en dan is eens in de twee jaar een prima alternatief. We merken nu al de effecten hiervan. Vrijwilligers zijn enthousiast en er melden zich nieuwe vrijwilligers aan. Dat is hartstikke leuk."

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en heeft de eerste vloot van 40 platbodems al toegezegd naar Gouda te komen. Ook andere groepen historische schepen hebben zich al aangemeld. Volgens Blitz zal de museumhaven in juni helemaal vol liggen. Omdat het evenement een hommage is aan de historische binnenvaart, nemen historische schepen en oude ambachten een belangrijke rol in. Daarnaast krijgt het nautische evenement meer elan met bijzondere schepen, die niet eerder in Gouda te gast waren. "Het wordt een heel compact en bruisend geheel rondom de Museumhaven. We hebben goeie mensen om ons heen om er een mooi Gouds feest van te maken."

Marianka Peters
Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten