Foto: Oscar van der Wijk

Column Jérôme Brands

Bolwerken?

De vraag naar een leuke eigen (eerste) woning kunnen we haast niet bolwerken. De landelijke overheid eist daarom van gemeentes om te starten met woningbouwprogramma's. Bouwen en nog eens bouwen, daar zijn de geleerden het over eens. Oneens zijn ze over hoe. We hebben al moeten accepteren dat het bolwerk wordt vol gebouwd en nu hebben ze de bizarre gedachte dat het wellicht een goed idee is om het groene hart dicht te laten slibben met grootschalige woningbouw.

Dit terwijl er duizenden vierkante meters kantoorruimte / winkelruimte / bouwgrond niet gebruikt word, dat er flink reclame gemaakt moet worden om sommige woning verkocht te krijgen of – nog enger – dat woningen onverkoopbaar leeg staan en dat allemaal in onze eigen gemeente. Wellicht moet onze gemeente ook maar eens dingen gaan eisen. Weg met de leegstand! Weg met onverkoopbare woningen! Sloop niet de bovenste verdieping van de chocoladefabriek en stop het accepteren dat woningen worden opgeofferd voor hotelkamers.

In die zelfde binnenstad pompen we dadelijk miljoenen in een bijzonder poldermodel. In het kader van operatie steenbreek moeten wij onze tuin vergroenen terwijl verderop de polder zou worden volgebouwd. Lekker duurzaam! Laten we werken aan oplossingen. Laat de gemeente eisen dat er duurzamer gebouwd word. En onze eigen woningen? Ja, die moeten ook duurzamer. Kunnen we dat bolwerken?

De gemeente organiseert daarom een informatieavond op 17 februari in de Goudse schouwburg. Verbaas je over wat er al allemaal mogelijk is en laat je inspireren door enthousiaste koplopers, die isoleren, energie-opwekken, besparen en verduurzamen.

Jérôme Brands

www.jeromebrands.nl

Goudse Post
Meer berichten