Aanrijtijden brandweer kwetsbaar

Door Marianka Peters

Gouda - De aanrijtijden van de brandweer Gouda zijn kwetsbaar. Met name de Goudse binnenstad kan niet binnen de wettelijk gestelde tijd van negen minuten worden bereikt. Burgemeester Pieter Verhoeve wil met de veiligheidsregio in gesprek over aanvullende maatregelen.

Eind vorig jaar werden tijdens een bijeenkomst aan de veiligheidsregio Hollands Midden de meest kwetsbare plekken in kaart gebracht. "Omliggende gemeenten hadden het goed op orde. Kijkend naar Gouda, waren sommige wijken, waaronder de binnenstad, geel gekleurd, wat aangeeft dat verbeteringen nodig zijn," vertelde burgemeester Verhoeve tijdens de laatste raadsvergadering. "Ik schrok daarvan, want de binnenstad is voor een fors deel gebouwd in een tijd voor de huidige brandveiligheidsvoorschriften." Dat de norm van negen minuten voor de Goudse binnenstad niet gehaald wordt, valt de brandweer niet te verwijten, volgens Verhoeve. "Onze brandweer heeft een prachtige kazerne met 24/7 beroepsbrandweer op een prima plek bij de uitvalswegen. Maar moeten ze naar de binnenstad, dan kunnen onze brandweerwagens net als ieder ander vastzitten bij de Spoortunnel of op de singels," stelt hij. "Het kan toch niet zo zijn dat je gedeeltelijk afhankelijk bent van de brandweer Haastrecht om je eigen brandweerzorg op orde te brengen."
Een directe oplossing heeft Verhoeve niet voor handen. "Misschien moeten we wel meer samenwerken met buurgemeenten, misschien is een extra uitrukpost nodig. Alle opties liggen nog open, in ieder geval wil ik het binnen de veiligheidsregio op de agenda hebben. Ook ga ik binnenkort op werkbezoek bij de brandweer. Onze brandweermensen verrichten fantastisch werk voor onze veiligheid."

Goudse Post
Meer berichten