Burgemeester Pieter Verhoeve neemt exemplaar 'Samen eervol overleefd' in  ontvangst van Hans Suijs. Uiterst links Peter Meijer, regisseur van de voorstelling 'Overleven is herinneren'
Burgemeester Pieter Verhoeve neemt exemplaar 'Samen eervol overleefd' in ontvangst van Hans Suijs. Uiterst links Peter Meijer, regisseur van de voorstelling 'Overleven is herinneren' (Foto: )

Indrukwekkende boekpresentatie

Door Marianka Peters

Gouda - Afgelopen dinsdag is het lang verwachte boek 'Samen eervol overleefd' van Gouwenaar Hans Suijs gepresenteerd. Hierin beschrijft Suijs de deportatie van 200 Nederlandse Verzetsvrouwen, waaronder zijn tante Cis, van Vught naar Ravensbrück, waar zij dwangarbeid moesten verrichten.

Voorafgaand aan de boekpresentatie die in Vlijmen plaatsvond, bracht Hans Suijs een bliksembezoek aan burgemeester Pieter Verhoeve om hem eveneens een exemplaar van het indrukwekkende boek te overhandigen. Het boek vormt tevens de basis voor de voorstelling 'Overleven is herinneren' die op 1, 2 en 3 mei wordt opgevoerd bij Bunnik Logistics bij het station.

Deze maand is het 75 jaar na de staking in het Aussenlager van Dachau te München-Giesing, die ook uitgebreid in het boek wordt beschreven. "Het kamp lag op 20 minuten lopen van de Agfafabrieken. Ongeveer 500 gevangen vrouwen, waaronder circa 200 Nederlandse verzetsvrouwen, die daar dwangarbeid moesten verrichten,"vertelt Suijs. "Zij namen het initiatief tot de staking tot verbijstering van de Duitse burgerarbeidsters. Ze zaten om en om naast elkaar, waardoor ineens de gehele productie stil lag. Voor zover ik weet de enige staking in een concentratiekamp en die geen doden tot gevolg heeft gehad." In het boek vertellen verschillende vrouwen de toedracht. "Ik heb hun verhalen kunnen vinden in kladaantekeningen, memoires die soms gepubliceerd zijn, maar vaker ook niet. Een interview met een van de toen nog levende vrouwen van het Agfacommando heb ik in 2017 nog kunnen maken (en filmen). Zij overleed afgelopen augustus. Met een tiental kinderen van kampgenoten van mijn tante heb ik 5 jaar intensief contact gehad, zodat ik de gegevens uit de archieven en publicaties kon aanvullen met persoonlijke zaken."

Historicus Lou de Jong maakt melding van de staking in deel 10b van zijn serie Het Koninkrijk der Nederlanden, maar gaat daarbij louter van één bron uit: "Een Oostenrijkse gevangene, die tevens kamparts was en een bevoorrechte positie had in het kamp. Deze gevangene, Ella Lingens, was er overigens maar twee maanden. Indirect was ze ook de veroorzaakster van de staking. Zij is na de staking teruggezonden naar het hoofdkamp van Dachau." Tegen de publicatie van Lou de Jong is in 1983 tevergeefs bezwaar gemaakt door Kiky Heinsius, één van de vrouwen. "Ik heb de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan naar de ervaringen van een deel van 652 verzetsvrouwen die op de dag na Dolle Dinsdag vanuit Kamp Vught naar Ravensbrück zijn gedeporteerd en waarvan iets minder dan de helft binnen een maand later naar een drietal werkkampen werden gezonden. Mijn tante Cis Suijs was een van hen. Zij raakte in gevangenschap bevriend met Mientje Proost. Dinsdagavond mocht ik mijn boek presenteren in haar geboorteplaats Vlijmen."

Goudse Post
Meer berichten