Voedselverspilling? De Spar en SamSam vinden elkaar


v.l.n.r.Sjakkelien Betlem. Petra Dongelmans, Robin Hut en Ellen van de Zilver met de eerste doos overgebleven voedsel. Foto: Marianka Peters
v.l.n.r.Sjakkelien Betlem. Petra Dongelmans, Robin Hut en Ellen van de Zilver met de eerste doos overgebleven voedsel. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Voedselverspilling? De Spar en SamSam vinden elkaar

Gouda - De Spar Gouda aan het Stationsplein gaat de strijd aan tegen voedselverspilling en doneert overgebleven versprodukten aan het sociaal wijkeethuis SamSam. Afgelopen week werd de eerste doos in ontvangst genomen door Sjakkelien Betlem, algemeen manager van De Klup.

Door Marianka Peters

Het intiatief komt van de landelijke Stichting Voedselsurplus. Deze stichting zet zich in tegen voedselverspilling en verbindt bedrijven met sociale organisaties, die armoede en eenzaamheid tegengaan. "Wij benaderen supermarkten, die voedsel over hebben en zorgen voor een goede bestemming, zodat versprodukten niet meer weggegooid hoeven te worden," vertelt Petra Dongelmans namens de stichting. "We zijn in Rotterdam begonnen, dat is zo snel gegroeid, dat we daar nu ook een distributiecentrum hebben. Elders in het land fungeren wij als intermediair tussen supermarkt en wijkorganisatie en bewaken wij de gemaakte afspraken."

Lang hoefde Spar-manager Robin Hut niet na te denken om in het project te stappen, toen hij werd benaderd. "Ik ben hier nu twee en een halfjaar gevestigd en iedere keer ging het mij aan het hart dat je goede spullen moet weggooien omdat er een uiterste verkoopdatum op de verpakking staat. Terwijl het voedsel nog goed is. Dat is toch zonde!" Met eethuis SamSam van De Klup, het vrijetijdscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, had Robin gelijk een goede klik. Hij hoopt dan ook dat andere supermarkten zich aansluiten bij het initiatief. Om voedselverspilling tegen te gaan en gezond en duurzaam te blijven koken, kreeg De Klup afgelopen jaar al een subsdie uit 'Gezond in Gouda' van de gemeente Gouda. "Het eerste project dat we met subsidie hebben kunnen afronden, was het kookboekje in het Nelson Mandelacentrum vorig jaar. Nu binden we de strijd aan tegen verdere voedselverspilling," stelt Sjakkelien. "Zo besparen wij ook geld dat we weer kunnen gebruiken voor de aanschaf van een vriezer. Bovendien willlen we de bijdrage van vijf euro voor een maaltijd niet verder verhogen. We starten in SamSam, maar het is de bedoeling dat ook andere sociale wijkeethuizen, zoals Nelson Mandelacentrum en de Walvis zich ook gaan aansluiten." Namens de gemeente was Ellen van de Zilver aanwezig, die de hoop uitsprak dat andere bedrijven het voorbeeld van de Spar zullen volgen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden