Nauwelijks kon wethouder van Vugt zijn gezicht in de plooi houden. Foto: Marianka Peters
Nauwelijks kon wethouder van Vugt zijn gezicht in de plooi houden. Foto: Marianka Peters

Gouden Brandnetel uitgereikt

Door Marianka Peters

Gouda - Alsof hij zelf een Golden Globe of een Oscar had gewonnen, zo trad wethouder Thierry van Vugt op tijdens de uitreiking van de Gouden Brandnetel. Met een geheel in stijl geformuleerde speech, nam de wethouder revanche op de ludieke verkiezing van de Gouden Brandnetel, die hij had gewonnen voor het meest vage taalgebruik op social media.

De uitreiking van de Gouden Brandnetel werd een hilarische afsluiting van een overwegend serieuze bijeenkomst van Dichters op Donderdag. Het begon al bij binnenkomst van wethouder van Vugt in het IJsselhuis, waar de prijsuitreiking plaatsvond. Van Vugt werd ontvangen met luid applaus vanwege zijn sportiviteit om de prijs in ontvangst te nemen. "Een ludieke verkiezing roept om een ludieke reactie," fluisterde hij, waarna hij van wal stak. "Soms zijn er van die momenten dat woorden te kort schieten om uitdrukking te geven aan je blijdschap. Ik ben overrompeld door deze prijs. Zeer vereerd," probeerde hij op serieuze toon te zeggen. Maar toen hij uitgebreid zijn vrouw, ouders, familie en vrienden ging bedanken, kon hij zijn gezicht niet meer in de plooi houden. De zaal bulderde van het lachen toen hij vervolgde; "Mijn gedachten gaan ook uit naar mijn opa, die aan de vooravond van zijn 90e verjaardag helaas niet meer zo mobiel is dat hij hier vanavond bij kon zijn."

Met het twitterbericht 'een mooie hub voor Triple Helix rond smart mobility' werd Van Vugt genonimeerd voor de Gouden Brandnetel, een ludieke prijs voor Goudse politici die het meest vage en wollige taalgebruik in de raad of via social media bezigen.

Naast Thierry van Vugt waren ook Huibert van Rossum (fractievoorzitter CDA) en Jasper Grootveld (raadslid VVD) genomineerd voor de Gouden Brandnetel. Van Rossum spreekt veelal vaag amtenarenjargon, terwijl Grootveld graag een 'kort door de bocht' taalgebruik hanteert met hier en daar een schuttingwoord. Stemmen kon uitsluitend via twitter, waarbij Van Vugt met 62 procent overduidelijk de overwinning op zijn naam mocht zetten.;"Liefst 96 stemmers mengden zich in de bloedstollende strijd om de Gouden Brandnetel. Een 'lokaal twitterkartel' zou mijn naamgenoot uit Den Haag het noemen," vervolgde Van Vugt op luchtige toon. "Of waren het misschien de beruchte Mandeville-bots? Het doet in ieder geval vermoeden dat de 73.084 andere Gouwenaars vertrouwen hebben in onze triple helix-aanpak, waarbij met onderwijs, ondernemers en overheid een eigentijdse campus wordt ontwikkeld." Stadsdichter Pieter Stroop van Renen, die de verkiezing had bedacht, reikte de eerste Gouden Brandnetel uit, bestaande uit een ingelijste cartoon van Goudse Post cartoonist Peter Boersma en een zakje brandnetelthee. Met het optreden van wethouder Thierry van Vugt is de lat al heel hoog gelegd. Wie kan of durft daar bij de volgende verkiezing nog overheen?

Goudse Post
Meer berichten