Voormalig stadsdichter van Gouda, Ruud Broekhuizen, gaat met een eigen theaterprogramma 'Een Lege Plek' het theater in. Foto: Marianka Peters
Voormalig stadsdichter van Gouda, Ruud Broekhuizen, gaat met een eigen theaterprogramma 'Een Lege Plek' het theater in. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Voormalig stadsdichter van Gouda gaat het theater in

Door Marianka Peters

Gouda - Hij is vooral bekend van zijn verhalende gedichten, die hij als vloeiend geheel over zijn toehoorders uitstort en hen tot nadenken aanzet. Na een zoektocht naar een eigen identiteit gaat voormalig stadsdichter van Gouda, Ruud Broekhuizen, met een avondvullend programma het theater in.

Op zaterdag 18 januari gaat het theaterprogramma 'Een Lege Plek' van Ruud Broekhuizen in première in de Theaterbakkerheij. Tijdens deze avond wordt tevens zijn nieuwe dichtbundel gepresenteerd. "De functie Stadsdichter van Gouda heeft mij veel gebracht," vertelt Ruud, in het dagelijks leven programmamaker bij de KRO-NCRV. "De afgelopen jaren heb ik mogen meewerken aan de monologenserie en muziekvoorstelling in de Theaterbakkerheij. Ook heb ik meegedacht aan de verhaallijn van "De Nieuwe Wereld", de nieuwe productie van de Theaterbakkerheij. Daardoor heb ik nieuwe mensen leren kennen en gedichten mogen schrijven."

Al snel ontdekte Ruud de bijzondere combinatie van muziek met gedichten en zo kwam hij op het idee er een avondvullend theaterprogramma van te maken. Een aantal gedichten staat ook in zijn nieuwe dichtbundel, die tijdens de première wordt gepresenteerd. De titel van de voorstelliing 'Een Lege Plek' is volgens Ruud op vele manieren uitlegbaar. "Iedereen heeft of voelt wel een lege plek. Of het nu om de Goudse violiste Hartini van Rijssel gaat, die door haar adoptie worstelt met de vraag waar ze thuishoort of die soldaat die thuis niet kan vertellen wat hij allemaal tijdens zijn uitzending heeft meegemaakt (gedicht Man van Glas=red), ikzelf heb het ook ondervonden. De afgelopen anderhalf jaar stond in het teken van het herontdekken van mijn relatie met mijn vrouw Sjanneke. Want hoe sta je na 20 jaar in je relatie met ieders eigenaardigheden? Het werd een zoektocht naar mijn eigen lege plek met als doel een rijker en liefdevoller mens te worden. Dit programma is de afronding van een lange zoektocht naar een eigen stijl die bij mj past en waarbij ik me goed voel. Daardoor is het een heel persoonlijk programma geworden," stelt Ruud, die zich hiermee zeer kwetsbaar opstelt. "Jazeker, en dat is best wel griezelig, maar het houdt me niet tegen. Alleen als je je kwetsbaar opstelt en je eigen persoonlijkheid erin legt, kun je het publiek raken."

Ruud staat erom bekend dat hij al zijn gedichten en verhalen, schijnbaar moeiteloos, uit zijn hoofd voordraagt. "Ik heb gemerkt dat je veel meer contact hebt met het publiek, als je uit je hoofd voordraagt." De voorstelling 'Een Lege Plek', waarin poëzie wordt gecombineerd met muziek, theater en zang belooft een boeiende avond te worden. Aan de voorstelling werken de Goudse violiste Hartini van Rijssel, celliste Mariëlle Rijkaart, zangeres Pauline van der Stadt en pianiste Sabien Lommel mee. "Omdat het zo persoonlijk is, heb ik de muzikanten ook uitgedaagd om ook iets uit zichzelf bij te dragen." Het blijft overigens niet bij een eenmalige voorstelling. Op uitnodiging van De Federatie Gouda speelt Ruud Broekhuizen zijn voorstelling 'Een Lege Plek' als Preek van de Leek op zondagmiddag 19 januari om 14.30 uur, eveneens in de Theaterbakkerheij aan de Gouderaksedijk 24B. Na afloop kunnen bezoekers met elkaar napraten over de thema's uit de voorstelling onder leiding van Mirjam van Esschoten en ds. Kim Magnee. Na de voorstellingen in de Theaterbakkerheij gaat Ruud het land in. "In ieder geval staan Culemborg en Heumen op de kalender en met andere theaters zijn we nog in gesprek."

Goudse Post
Meer berichten